Carlsen får VM-ultimatum - kan miste tittelen

— Vi vurderer nå situasjonen, sier Magnus Carlsens manager.

BLÅSER FRISKT: Magnus Carlsen kan bli nektet å forsvare VM-tittelen, om han ikke signerer VM-kontrakten denne uken.

NRK kunne onsdag fortelle at Magnus Carlsen må signere kontrakt om å spille VM i Sotsji innen søndag. Ellers mister han VM-tittelen sin.

Carlsens manager Espen Agdestein bekrefter at dette er tilfelle. Agdestein mener at verdensmesteren bør få utsatt frist for om han vil spille VM-kamp i Sotsji i november.

Men det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) er urokkelig.

– Vi har bedt om utsettelse, men FIDE har gitt oss et endelig avslag, sier Agdestein til Bergens Tidende onsdag ettermiddag.

– Betyr dette at Carlsen kan miste VM-tittelen?

– Det blir spekulasjoner. Vi vurderer nå situasjonen og hva vi gjør videre. Noe mer kan jeg ikke si nå, sier Agdestein.

– Umulig med utsettelse

FIDE uttaler dette til NRK:

– Det er umulig å gi dem mer tid. Det er bare to måneder til kampen. Med all respekt for verdensmesteren, vi kan ikke vente i flere uker nå, sier visepresident Israel Gelfer.

Les også

Carlsen kan miste VM-tittelen

I klartekst er saken slik: Enten signerer Carlsen kontrakten innen søndag, ellers blir det russeren Sergej Karjakin som møter Vishwanathan Anand til VM-kamp i november.En av årsakene til at Carlsen-leiren ønsker utsettelse er at sjakkverdensmesteren spiller turnering i St. Louis.

– Han må fokusere på denne turneringen nå, sier Agdestein.

Politisk uro

Gelfer i FIDE forteller til NRK at sjakkforbundet frykter at arrangøren kan komme til å trekke seg om avgjørelsen ikke kommer snarlig.

– Det kan sette kampen i fare. Vi håper de kommer til å forstå dette. Forhåpentligvis kommer de til å signere kontrakten, sier Gelfer.

– Hvis han ikke signerer sier regelverket at han kommer til å bli erstattet av Sergej Karjakin.

Ifølge NRK er det mange grunner til at Carlsen ikke vil spille VM-kamp i Sotsji i november – blant annet den politiske situasjonen i Russland.