Sjakk

Carlsen tvang frem seier mot verdens beste sjakkdame

Magnus Carlsen tok sin fjerde strake seier.

NY TRIUMF: Magnus Carlsen viser storform ved sjakkbrettet. Her fra før VM-kampene mot Viswanathan Anand i fjor. Foto: NTB Scanpix

  • NTB
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Magnus Carlsen hadde vunnet tre strake partier i Tata Steel Chess før møtet med verdensmester for kvinner Hou Yifan lørdag. Og etter et lengre parti ble rekken forlenget.

– Det er man fornøyd med etter den dårlige starten, sa Carlsen til TV 2 etter at kampen var over.

Hou er verdensmester for kvinner, men er nummer 70 på verdensrankingen for begge kjønn. Kineseren er en av de lavest rangerte spillerne i A-turneringen i Tata Steel Chess, dermed var Carlsen storfavoritt før partiet, spesielt fordi nordmannen fikk spille med de hvite brikkene.

Samme åpning som dagen før

Da Magnus Carlsen vant med de sorte brikkene over Fabiano Caruana fredag, fulgte partiet en såkalt siciliansk åpning. Den samme åpningen ble spilt lørdag, siden Hou valgte samme forsvarstrekk som nordmannen hadde gjort dagen før. Carlsen valgte nemlig å begynne ved å flytte kongebonden to steg frem, mens Hou svarte med å flytte c-bonden (den foran løperen) to steg frem.

Den danske stormesteren Lars Bo Hansen påpekte senere at de to verdensmestrene hadde havnet i en såkalt «posisjonell stilling».

— Posisjonelt slag mellom verdensmester Carlsen og verdensmester for kvinner Hou Yifan i Tata Steel Chess. Computerne sier det er jevnt, men jeg liker hvits (Carlsen, journ. anm.) stilling, skrev Bo Hansen på Twitter.

Sjakkcomputerne klarte nemlig ikke å finne noen klare fordeler for hverken Hou eller Carlsen. Den kinesiske 20-åringen valgte hele veien presise trekk, og hun hadde bedre kontroll på tiden enn Carlsen.

Gjorde feil

Carlsen gjorde flere feil, og var lettet over å vinne.

– Heldigvis gjorde hun også feil. Hadde hun utnyttet sjansene sine, er jeg ikke sikker på om jeg hadde vunnet, sa Carlsen.

Etter hvert i partiet kom imidlertid Carlsen mer til sin rett. Nordmannen klarte, som så mange ganger før, å gjøre små justeringer som bedret vinnersjansene.

— Nå begynner det å se fryktelig lovende ut for Magnus, sa TV 2-ekspert Jon Ludvig Hammer etter Hous 36. trekk.

Nå var Hous vinnersjanser langt dårligere, men kineseren hadde fortsatt muligheter til klare remis.

Til slutt greide imidlertid Carlsen å presse frem en seier.

Søndagens motstander for Carlsen er den litt uberegnelig spilleren Baadur Jobava fra Georgia.

— Det er vanskelig å forutse hva han kommer til å gjøre. Han er ikke så dårlig som det kanskje virket som i starten. Han er ofte litt for kreativ for sitt eget beste, men når det funker ser det imponerende ut, sier Carlsen om søndagens parti.

Les også

  1. 20-åringen er nær å skrive historie. I dag møter hun Carlsen.

  2. Carlsen dro på fotballkamp etter sjakkbragden

  3. Sjakkekspert: - Carlsen spilte som da han var 13 år

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen