Sjakk

Anand: - Jeg vil ikke gruble mer over Carlsen-tapet

Nå fokuserer Vishy Anand på å kvalifisere seg til nok en VM-kamp mot den norske verdensmesteren.

Viswanathan Anand vil utfordre Magnus Carlsen til en tredje VM-kamp. Her er Anand i tenkeboksen under et av VM-partiene i Sotsji.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

I november tapte Viswanathan Anand sin andre VM-kamp mot Magnus Carlsen på et drøyt år. Likevel er inderen fornøyd med 2014. 45-åringen har gitt årets prestasjoner terningkast fire. I mars vant Anand kandidatturneringen, en seier som kvalifiserte han til VM-kampen. I oktober vant inderen Bilbao Masters, og i desember reiste han seg fra VM-nederlaget med å vinne prestisjetunge London Chess Classic.

I tillegg spilte Anand mye bedre i årets VM-kamp enn i 2013-duellen med Carlsen. Likevel vil Anands år kanskje huskes aller best for feilene han gjorde under VM-kampen, blant annet i det 11. og avgjørende partiet.

Viswanathan Anand tok tapet med verdighet. Her ser han på mens Vladimir Putin hilser på verdensmester Magnus Carlsen.

— Jeg tok Sotsji-kampen mot Carlsen som en utfordring. Jeg skapte mange flere muligheter denne gangen. Når det er sagt, mislyktes jeg, men jeg vil ikke gruble over det, sier Anand ifølge Times of India.

— Det skjedde, det er over, og nå har jeg lagt det bak meg. Hvis ikke jeg vinner den neste kandidatturneringen, er det ikke vits å ta den opp igjen.

Les også

Slik forklarer Carlsen sove-hendelsen: - Følte meg kvalm

— Tullete

Han forteller videre at han nå vil fokusere på den neste kandidatturneringen, der muligheten til å utfordre Magnus Carlsen til en VM-kamp i 2016 vil ligge i potten.

Den turneringen skal først spilles i starten av 2015. Årsaken til det er at det internasjonale sjakkforbundet FIDE har bestemt at VM ikke lenger skal spilles hvert år, men snarere annenhvert år.

— Å spille VM hvert år var tullete. Det var ingen grunn til at det skulle være slik. Vi har alltid hatt en toårssyklus, som er bedre, sier Anand, som har spilt fem VM-kamper siden 2008.

Les også

Tidenes beste: - Carlsen hjelper meg å holde inspirasjonen oppe

— Ikke avskriv meg

I etterkant av VM-kampen mellom Carlsen og Anand i Sotsji, trodde de fleste av de norske sjakkekspertene at Anand ikke ville være blant de heteste kandidatene til å spille VM-kamp mot Carlsen i 2016. — Jeg nekter å tro at Anand vil klare å kvalifisere seg, selv om han spilte bra i Sotsji, sa NRK-ekspert Atle Grønn til Aftenposten.

Kun minutter etter at VM-nederlaget i Sotsji var et faktum, ble familiefaren Anand spurt om han ville vurdere å gi seg med sjakken.

— Nei, svarte han kontant.

Inderen advarer imidlertid de som tror at en tredje Anand-Carlsen-kamp i VM er en umulighet.

— Ikke avskriv meg ennå. Jeg har fått tilbake sulten og drivkraften, som jeg følte var borte i 2014 og jeg ser frem til å delta i turneringer i 2015, sier Anand.

Les også

  1. Carlsen gir full gass før lynsjakk-VM

  2. - Jeg er ikke redd for Magnus Carlsen. Det tror jeg han misliker

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen