I 2013 vakte han stor oppsikt med vågalt valg. Nå kaller Carlsen egen oppførsel «pysete».

Magnus Carlsen ble stilt overfor et ubehagelig dilemma. Ekspert kaller løsningen han valgte «deprimerende».

Magnus Carlsen måtte ta til takke med remis mot Maxime Vachier-Lagrave torsdag.

STAVANGER: Før torsdagens siste runde i Norway Chess var det dødt løp mellom Magnus Carlsen og tre andre spillere. Det ga Carlsen et ubehagelig dilemma, med følgende alternativer.

1. Gå for seieren, som kunne sikret turneringsseieren.

2. Gå for remis, å håpe at ingen av de andre i tetstriden vant.

Til slutt gikk Carlsen for alternativ 2. Det ble til slutt skjebnesvangert.

Fabiano Caruana beseiret Wesley So, og vant dermed Norway Chess med 5 poeng. Carlsen endte på 4,5.

Før Caruana slo So, oppsummerte stormester Jonathan Tisdall Carlsens vurdering slik:

– Rent matematisk var det rimelig sikkert riktig vurdering. Men det er deprimerende med tanke på Magnus som en evig «fighter».

  • Hvordan klarte Magnus Carlsen seg som programleder? Sjekk TV 2-profilens dom her.

Carlsen: – Pysete

For Magnus Carlsen er kjent for sine vågale, noen ganger dumdristige, beslutninger. To eksempler:

Sinquefield Cup, september 2013: Carlsen trengte kun remis mot Levon Aronian for å sikre turneringsseieren og førstepremien på 70.000 dollar (rundt 560.000 kroner). Da Aronian tilbød remis, takket imidlertid Carlsen likevel nei. Beslutningen sjokkerte sjakkverdenen. Carlsen vant partiet – og mange nye tilhengere.

VM, november 2013: I det tiende partiet av VM-kampen mot Viswanathan Anand trengte Carlsen kun remis for å bli kronet som verdensmester. På ett tidspunkt unngikk imidlertid Carlsen å akseptere remis. Det vågale valget bekymret manager Espen Agdestein. «Det er ubehagelig for oss som ser på», sa Agdestein. Partiet endte til slutt likevel med remis, fordi det var for få brikker igjen på brettet til å vinne.

I kampen mot Vishy Anand i 2013 unngikk Magnus Carlsen en remis-mulighet som ville sikret VM-tittelen. Her er Carlsen under det niende partiet.

Spol fem år fram i tid, og Carlsen har en litt mer kalkulerende tilnærming. Etter remis-partiet mot Vachier-Lagrave torsdag snakket han om prosenter og risiko. Carlsen kjørte en lignende strategi i VM-kampen mot Sergej Karjakin, da han gikk for en rask remis – vel vitende om at han var best i omspill.

– Den versjonen av Magnus som ikke ville ta remis og sikre VM-tittelen mot Anand var skremmende blodtørstig. Det er ikke sikkert at det er nyttig å miste noe av dette, selv om det kanskje er lurt og modent, sier Tisdall.

Han har ofte fortvilet etter remis. Men torsdag aksepterte Magnus Carlsen resultatet mot Vachier-Lagrave.

Stormesteren understreker imidlertid at Carlsen trolig har en annen tolkning. Og det har han rett i.

– Nei, jeg vet ikke om strategien i dag var moden. Den er kanskje mer pysete, sa en glisende Carlsen til Aftenposten etter sitt parti.

– Det er kanskje en realistisk vurdering av sjansene mine. Og sjansene er fortsatt veldig gode for omspill, la han til på vei ut av lokalet.

Tenkte grundig

Etter det fulgte Carlsen sjakkdramaet på avstand. Til slutt førte en grov Wesley So-feil til at Caruana gikk seirende ut.

Dermed trengte Carlsen egentlig seier mot Maxime Vachier-Lagrave for å hindre Caruana-triumf. Det kunne nordmannen naturlig nok ikke vite da hans parti var over.

Selv fortalte Carlsen at han tenkte grundig over hvilken strategi han skulle velge. Mange trodde han ville gå for en skarp – med andre ord mer risikabel – åpning. I stedet gikk han for det trygge. Det var egentlig før partiet at Carlsen tok det viktige valget, forklarer sjakkhistoriker Øystein Brekke.

– Det var ikke noe å gjøre med remisen da den begynte å nærme seg. Da var den kanskje litt uunngåelig. Spørsmålet var heller om han skulle velge en skarp og mer komplisert – og for motstanderen litt mer ukjent – åpning.

Peker på annen hovedårsak

Brekke har fulgt Magnus Carlsens karriere tett og reiste til Stavanger for å følge Norway Chess. Han tror ikke Carlsens innstilling har endret seg fundamentalt. Han peker i stedet på at Carlsen spilte mot sin tidligere VM-sekundant Maxime Vachier-Lagrave.

– Man må ikke undervurdere at motstanderen kjenner ham så godt. For meg er det hovedårsaken, sier Brekke.

– Det gjør det ekstra vanskelig. Han kan trekke noen kort, men det vil fort bli vurdert som bløffkort, fortsetter han.

Magnus Carlsen måtte nøye seg med remis mot sin tidligere VM-sekundant Maxime Vachier-Lagrave (bildet).

Dermed var Vachier-Lagrave en litt uheldig motstander for Carlsen torsdag. Alt i alt mente nordmannen at han hadde en turnering på det jevne.

Carlsens neste turnering spilles i Biel, Sveits, i juli. Der deltar også Vachier-Lagrave.