Sjakk

- Han er yngre, og kanskje mer sulten, enn Carlsen

Sjakkekspertene mener italieneren Fabiano Caruana er den heteste kandidaten til å utfordre Magnus Carlsen i 2016-VM.

Anish Giri (20), Fabiano Caruana (22) og Aleksandr Grisjtsjuk (27) er alle blant de heteste kandidatene til møte Magnus Carlsen til VM-kamp i 2016. Foto: NTB SCANPIX

 • Nicholas Bergh

— Anand med et klart «nei» på spørsmål om han legger opp. Jeg gjetter på at flere enn meg tror han vil bli farlig i den kommende kandidatturneringen!

Det skrev Magnus Carlsens sekundant Jon Ludvig Hammer på Twitter etter at Magnus Carlsen senket Viswanathan Anand i sjakk-VM søndag.

Les også

Carlsen feiret VM-tittelen med poker

Det er imidlertid få sjakkeksperter som tror at 44-åringen Anand vil kunne klare å sjokkere sjakkverden på nytt, og kvalifisere seg til en trejde VM-duell mot Carlsen i 2016. Etter planen skal åtte spillere spille en kandidatturnering, der vinneren får møte Carlsen i 2016. — Jeg nekter å tro at Anand vil klare å kvalifisere seg, selv om han spilte bra i Sotsji, sier NRK-ekspert Atle Grønn til Aftenposten.

Det mangler heller ikke på fremadstormende, yngre krefter, som ønsker å utfordre Carlsen (23) om to år. Fire av de ni andre spillerne på verdensrankingens topp ti er født på 90-tallet.

Den aller heteste kandidaten til å utfordre Carlsen er den italienske 22-åringen Fabiano Caruana, som for øyeblikket er nummer to på verdensrankingen.

Norges fjerde beste sjakkspiller Leif Erlend Johannessen håper vi får se en Carlsen-Caruana-duell i 2016. — For øyeblikket både tror og håper jeg på Caruana. Det hadde vært kult med to spillere fra Vest-Europa, siden sjakk har vært Russlands baby i mange år, og Kina og India satser stort.

- Mer sulten

Caruana har skutt som en prosjektil oppover verdensrankingen i 2014. På januarrankingen var han nummer seks. Spesielt oppsiktsvekkende var hans imponerende spill i den kruttsterke Sinquefield-turneringen i september, der han vant syv strake partier mot verdenseliten.

— En duell mellom Carlsen og Caruana ville vært veldig morsomt, også fordi Caruana er den soleklart nest beste i verden. Han er den eneste som er jevn med Magnus, og han er ikke redd for Magnus, sier Johannessen, som får støtte fra sjakkbloggeren Sven Wisløff Nilssen.

— Caruana er den store utfordreren. Han er yngre, og kanskje mer sulten enn Magnus. Det er to store ting som skiller ham fra Magnus. For det første har han veldig stor arbeidsmoral, han jobber steinhardt med sjakken. For det andre er han veldig god på åpningsteori, så hvis han møter Magnus i en VM-kamp kan det hende han kommer best ut av åpningene, og da må Carlsen vise at han er best i mellomspillet, sier Wisløff Nilssen engasjert.

— Under 50 prosent sjanse for Caruana

Caruana vil imidlertid måtte måle krefter med syv andre toppspillere i en kandidatturnering før han eventuelt kan møte Carlsen til VM-kamp i 2016. Atle Grønn tror det blir vanskelig for Caruana å kvalifisere seg.

— Caruana er en av favorittene, men sannsynligheten for at han vinner kandidatturneringen er langt under 50 prosent. Nivået bak er høyt og jevnt. Jeg vil si at Levon Aronian, Aleksandr Grisjtsjuk og Vladimir Kramnik også skiller seg ut.

Les også

Carlsen kan bli passert som verdensener

For det er langt fra noen mangel på spillere som ønsker å utfordre Carlsen. Sven Wisløff Nilssen har troen på nevnte Grisjtsjuk, den russiske 31-åringen som har klatret opp på femteplass på verdensrankingen. Han er imidlertid usikker på om russeren vil kunne hamle opp med Carlsen i en eventuell VM-duell.

— Grisjtsjuk er en veldig aggressiv spiller, og det pleier å passe Magnus godt å møte slike spillere.

— Magnus har en styrke mot spillere som angriper ham hemningsløst. Grisjtsjuk er ofte villig til å ofre brikker og gi litt svakheter i sin egen stilling, for å aktivisere brikkene. Hvis man tenker fotball, er Carlsen flink til å la motstanderen ha ballen, for så å kontre dem i senk, sier Wisløff Nilssen.

Mener Giri har begrensninger

Den nederlandske 20-åringen Anish Giri, som er nummer syv på verdensrankingen, er også en mann som har blitt nevnt som en mulig VM-utfordrer.

Aftenpostens sjakkekspert Johannes Kvisla mener Giri og Caruana er de to heteste kandidatene til å utfordre Carlsen i fremtiden.

Nederlenderen Anish Giri nevnes som en mulig VM-utfordrer. Her analyserer han et parti med Magnus Carlsen under Norway Chess 2014. Foto: NTB SCANPIX

— Giri er tre år yngre enn Carlsen, og kan kanskje på sikt være en utfordrer. Både Giri og Caruana har mye mer fokus på åpninger enn Magnus, og spiller mye skarpere sjakk. De er litt som yngre utgaver av Anand, sier Kvisla.

Les også

Ekspert mener Donald Duck-distraksjonene har gjort Carlsen «sårbar»

Leif Erlend Johannessen har imidlertid sine tvil om Giri, selv om han er den yngste spilleren på topp ti av verdensrankingen.

— Han er veldig talentfull, og har etablert seg på topp ti, men jeg ser noen begrensninger. Han er en veldig lærd type, som leser mye og kan veldig mye, men når det kommer til naturlig talent og spillestyrke, er både Carlsen og Caruana hakket over, sier Johannessen.

Det er ennå ikke klart hvem det er som skal spille kandidatturneringen, eller når og hvor den skal spilles.

Her er imidlertid det vi vet så langt om deltakerne i kandidatturneringen:

Viswanathan Anand er allerede kvalifisert, som tapende VM-finalist i 2014. De to beste spillerne i FIDE-syklusen, som går over fire turneringer, tas med. Etter de to første turneringen av FIDE-syklusen, er det Fabiano Caruana og amerikaneren Hikaru Nakamura som ligger best an.

De to finalistene fra Chess-verdenscupen i 2015 vil også kvalifisere seg,

To spillere får plass på bakgrunn av rating. Bak Carlsen på ratinglisten følger for øyeblikket Fabiano Caruana, Veselin Topalov og Levon Aronian.

Den siste plassen får arrangøren av kandidatturneringen dele ut.

 1. Les også

  VM-kongen ble så glad at han fikk nerver

 2. Les også

  - Magnus kan bli den aller største i sjakkhistorien

Les mer om

 1. Sjakk
 2. Magnus Carlsen

Flere artikler

 1. SJAKK
  Publisert:

  - Jeg er ikke redd for Magnus Carlsen. Det tror jeg han misliker

 2. SJAKK
  Publisert:

  Carlsen møter 20-åring lørdag: - Han er en feiging

 3. SJAKK
  Publisert:

  Hvem møter Carlsen i neste VM? Her er Lahlums fire tips

 4. SJAKK
  Publisert:

  Rivalene blir «låst inne» på luksushotell. Vinneren møter Magnus Carlsen.

 5. SJAKK
  Publisert:

  Verdens største sjakkstjerner møtes til gigantturnering i april

 6. SJAKK
  Publisert:

  Caruana mistet ledelsen i kampen om VM-duell med Magnus Carlsen