Sjakk

Magnus Carlsen vant spesielt møte, men ekspert er overrasket: – Må heve seg betraktelig

Nordmannen vant mot nummer 6874 i verden, men Atle Grønn mener han slet lenge.

Magnus Carlsen spiller World Cup i Tblisi. Her fra en lyn- og hurtigsjakkturnering i Paris i sommer.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

OLUWAFEMI BALOGUN-MAGNUS CARLSEN 0–1 (0–2 sammenlagt)

Magnus Carlsen er for øyeblikket i Tblisi i sammenheng med utslagsturneringen World Cup, der hele verdenseliten er med.

I første runde vant Carlsen 2 av 2 partier mot nigerianeren Oluwafemi Balogun. Balogun er rangert som nummer 6874 i verden. Det er 10 år siden Carlsen har møtt en lavere rangert spiller, ifølge sjakknettstedet Matt & Patt.

I mandagens parti brøt Carlsen ned Balogun etter fire timers spill. Partiet begeistret imidlertid ikke Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn.

– I dag var det svakt. Det var langt under hans (Carlsens, journ. anm.) vanlige nivå. Samtidig er det vanskelig å motivere seg mot såpass mye svakere motstand. Han har forsåvidt kontroll, men det var ikke veldig overbevisende, for å si det mildt, sier Grønn, som selv har tittelen internasjonal mester (IM) i sjakk.

Les også

Ekspert fremhever Magnus Carlsens luksusgrep: – Det er ingen andre som har det

– Må heve seg betraktelig

Det er knyttet stor prestisje til World Cup-turneringen i år. I den første runden blir feltet på 128 spillere redusert til 64 spillere. Carlsen må ta seg forbi fem hindre til for å nå finalen.

– Magnus må heve seg betraktelig, sier Atle Grønn.

– Det trenger ikke være noe problem, men han kommer ikke langt med det spillet. Magnus har slitt litt mot dårlige spillere tidligere. Han er best mot de beste.

– Tror du dette kan bli et problem for Carlsen i World Cup?

– Nei, ikke så mye videre. Magnus vil møte bedre motstand hele tiden, og vil nok klare å tilpasse seg, sier Grønn, som innrømmer at han ble overrasket over partiet.

– Det er ikke grunn til å være veldig bekymret, men det var ikke sånn jeg hadde tenkt at verdensmesteren skulle slå nummer 6000 i verden. Det var ikke stilrent og enkelt. Han slet faktisk litt i åpningen i går, og i dag slet han lenge.

Atle Grønn kaller Magnus Carlsens neste motstander «ekkel».

Møter «ekkel motstander»

I neste runde møter Carlsen den russiske veteranen Aleksej Dreev. Det blir en langt tøffere utfordring, tror Atle Grønn.

– Dreev er en litt ekkel motstander. Han er en veteran, som tidligere var i verdenseliten. Han har evnen til å skaffe seg bunnsolide oppstillinger i hvit og svart. Magnus kan fort bli frustrert, sier Grønn.

Første parti mellom Carlsen og Dreev går onsdag. Tirsdag er det klart for omspill, i de duellene som endte uavgjort etter to partier.

Les også

Legendariske Kasparov var langt nede: – Frykter det vil hjemsøke meg resten av livet

Aryan Tari klar for omspill

Blant spillerne som skal i ilden er Aryan Tari. Den norske 18-åringen klarte remis både søndag og mandag mot Storbritannias neste beste spiller David Howell.

– Det er et greit resultat, sier Atle Grønn.

– Det er forsåvidt bra av Aryan. Han er veldig teknisk god, men han er samtidig langt unna å vinne disse partiene. Han kommer ikke veldig langt i denne turneringen med å bare spille remiser. Ett tap, så er du ute, sier Grønn.

I omspillet skal Tari og Howell først ut i to hurtigsjakkpartier. Ender det likt etter de partiene, blir det lynsjakk.

– Aryan har en reell sjanse. Underdogens sjanser øker jo i omspill, der det er flere tilfeldigheter.

Den avgjørende dagen i Tari-Howell begynner klokken 13 tirsdag.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk