Sjakk

Nordmann ble juniorverdensmester i sjakk: - Helt fantastisk

18-åringen Aryan Tari ble Norges første juniorverdensmester i sjakk da han sikret tittelen på dramatisk vis i Italia lørdag.

Norge fikk en juniorverdensmester i sjakk i Aryan Tari lørdag.
  • NTB
  • Even Hye Tytlandsvik Barka
    Journalist

Magnus Carlsen er regjerende verdensmester for seniorer, men sikret seg aldri juniorverdensmester-tittelen. Det gjorde Aryan Tari lørdag.

Tari og indiske Chithambaram Aravind og armeneren Manuel Petrosjan endte alle på 8,5 poeng i turneringen, men Tari ble til slutt rangert foran konkurrentene på såkalt kvalitetsberegning.

Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn skryter av ungguttens prestasjoner:

– Tradisjonelt sett har dette vært den mest prestisjetunge turneringen man kan vinne. Det skal sies at de beste sjakkspillerne stadig blir yngre og at for eksempel Magnus Carlsen ikke satset på denne turneringen fordi som 17–18-åring var kjempet om å være den beste seniorspilleren, sier han.

Likevel går Tari i fotsporene til mange av dem som har blitt gode også på seniornivå, forteller eksperten.

– Om man ser på dette gullet i en historisk kontekst så plasserer han seg godt. Mange av de som har vunnet junior-VM har også blitt verdensmestere som seniorer.

Les også

Norsk 18-åring nærmer seg VM-gullet Magnus Carlsen aldri vant

– Helt fantastisk

Utøveren selv var naturligvis svært fornøyd etter å ha sikret seg det ettertraktede gullet.

– Det er helt fantastisk. Det har nok ikke helt gått opp for meg enda. Man kan si det er det største jeg har opplevd.

Verdensmesteren avslører at det er én ting han er spesielt fornøyd med.

– I det første partiet spilte jeg remis, selv om jeg mener jeg burde ha vunnet. Etter det spilte jeg bra og inntok toppen. Det viktigste gjennom denne turneringen var at jeg unngikk å tape, sier han til Aftenposten etter seieren.

Jakter sponsorer

Aryans far Siamak Tari var stolt av sønnens prestasjoner etter at VM-gullet var sikret.

– Dette er helt fantastisk. Det er det største vi har opplevd. Aryan har jobbet veldig hardt for å til dette og han fortjener det virkelig.

Nå er stortalentet på jakt etter sponsorer for å kunne fortsette å satse på sjakken.

– Det har vært litt urettferdig for Aryian, fordi mange av de andre utøverne har hatt midler til å stille med egne trenere og pyskologer. Vi trenger sponsorer og håper at denne VM-tittelen vil kunne hjelpe oss med det, sier faren.

Før Taris seier var Simen Agdestein den norske spilleren som har vært nærmest å ta gull i Junior-VM. Agdestein ble sølvvinner i 1986 i Gausdal.

Han karakteriserer gullet som noe av det største som har skjedd i norsk sjakkhistorie.

– Dette er vanvittig stort. Mye større enn noe av det jeg har oppnådd. Magnus Carlsen er den eneste som topper denne prestasjonen, sier han.

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen