Sjakkdrama: I morgen kan Carlsen miste posisjonen som verdensener

Magnus Carlsen med lang remisrekke i Sinquefield Cup.

Magnus Carlsen er kun ett tap unna å miste posisjonen som verdensener.

ALEKSANDER GRISJTSJUK-MAGNUS CARLSEN 0,5–0,5

Mens Magnus Carlsen spilte remis mot Aleksander Gristsjuk, vant Fabiano Caruana sitt parti over Sergej Karjakin.

Fredagens partier i Sinquefield Cup kan legge til rette for et symbolsk maktskifte i toppen av sjakkverdenen.

For på toppen av verdensrankingen skiller det nå bare syv poeng mellom Carlsen og Caruana. Det betyr at dersom Caruana vinner over Carlsen lørdag, er amerikaneren den nye verdenseneren. Da vil Carlsens syv år lange dominans på toppen av verdensrankingen plutselig være over.

Kan bli passert på verdensrankingen

Fredagens resultater betyr dessuten at Caruana leder Sinquefield Cup et halvt poeng foran et kobbel av forfølgere, deriblant Carlsen.

Nordmannen har presset på seg før lørdagens storparti. Da møttes Carlsen og Caruana til deres siste duell før VM-kampen, som spilles i London i november.

Taper Carlsen for Caruana lørdag, er nordmannen trolig sjanseløs til å vinne Sinquefield Cup.

– Jeg regner med at han vil prøve hardt for å ta over turneringsledelsen. Det er et viktig parti generelt, men også viktig for turneringen, sier Caruana i arrangørens studiosending.

Fabiano Caruana (til høyre) kan ta over tittelen som verdensener lørdag. Her ankommer han spillelokalet sammen med sekundanten Rustam Kasimdzjanov.

Tror Carlsen sannsynligvis beholder ledelsen

Sjakkentusiaster over hele verden vil imidlertid være minst like opptatt av verdensrankingen. Der har man blitt vant til å se Carlsen trone øverst.

Lørdag kan imidlertid Carlsen både sakke akterut i Sinquefield Cup-sammendraget og miste ledelsen på rankingen.

– Jeg tror det er ganske usannsynlig at det skjer, siden Magnus spiller med hvite brikker. Men han må presse og kanskje gamble litt for å ta igjen Caruana (i turneringen, journ. anm.). Så umulig er det ikke, sier tidligere toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund Jonathan Tisdall til Aftenposten.

Slik ser sanntidsverdensrankingen ut etter at Magnus Carlsen og Fabiano Caruana fullførte sine partier natt til lørdag. Vinner Caruana over Carlsen lørdag, passerer han nordmannen.

Caruana er altså ett parti unna å rent formelt være verdens beste spiller. Mange vil nok uansett regne Carlsen som den beste spilleren i praksis.

– Hvis Caruana går forbi, trenger det ikke å bety så mye. Men det vil ha en rimelig stor symbolsk effekt. Magnus har vært nummer 1 i syv år og utilnærmelig mesteparten av den tiden, sier Tisdall, som også er stormester.

For ordens skyld: Tittelen som verdensmester er allment anerkjent som viktigere enn å være verdensener. Verdensmestertittelen er i spill i London i november, når Carlsen spiller VM-kamp mot nettopp Caruana.

Heldig som slapp unna med remis

Tisdall tror et eventuelt troneskifte på toppen av rankingen kan fungere som motivasjon for Carlsen.

I Sinquefield Cup viste Carlsen gode takter i seieren over Karjakin i andre runde. Etter det har han imidlertid spilt remis i fire partier på rad.

Mot Aleksander Grisjtsjuk fredag kveld var imidlertid ikke remis et dårlig resultat for Carlsen.

Russiske Grisjtsjuk misbrukte nemlig en lovende stilling. Dermed tok spillerne hverandre i hånden etter 34 trekk og tre timers spill.

– Magnus gikk friskt ut i åpningen, men rotet det til for seg selv etterpå. Han skal være glad for at han slapp unna med remis der, selv om stillingen var komplisert, sier sjakkekspert Geir Sune Tallaksen Østmoe til Aftenposten.

Nå gjenstår tre runder av Sinquefield Cup. Carlsen-Caruana spilles klokken 20 norsk tid lørdag.