Her er trekkene som provoserte Carlsen: - Helt, helt sykt

Nordmannen hadde vunnet gull uten Karjakins snuoperasjon.

Magnus Carlsen hadde vanskeligheter med å glede seg over sølvmedaljen i lynsjakk-VM. Innfelt er ett av Radoslaw Wojtaszeks tabbetrekk mot Sergej Karjakin.

Da lynsjakkgullet glapp til Sergej Karjakin fredag, ble Magnus Carlsen forbannet.

Det hele hadde blitt en helt annen historie dersom polske Radoslaw Wojtaszek bare hadde slått Karjakin i nest siste runde. Carlsen sto og fulgte med på partiet, vel vitende om at en Wojtaszek-seier ville sikre norsk gull.

Les også

Norsk tenåring vekker oppsikt i VM: - Jeg vet ikke hva som skjer

Wojtaszek gikk fra å ha et soleklart overtak til å tape - på kun få trekk. Utviklingen irriterte Carlsen kraftig - selv i sølvintervjuet med NRK en snau halvtime senere.

Carlsen uttalte at det ikke «skulle være mulig» for Wojtaszek å tape, og beskrev det polakken gjorde som «helt, helt sykt».

Selv beklager Wojtaszek til Carlsen via VG.

– Selvfølgelig skulle jeg ha klart remis, men jeg presset for mye. Jeg klarer ikke å forklare hvordan det kunne skje, men i lynsjakk går det veldig fort. Det er mange avgjørelser som skal tas på kort tid, sier polakken.

Les også

Carlsen med tirade på direkten: - Dummeste jeg har sett!

Men hva var det egentlig som skjedde? Her går vi gjennom de avgjørende trekkene som irriterte Carlsen.

Karjakin (sorte brikker) spiller dronning til e2

Karjakin er egentlig fortapt, fordi den hvite bonden på syvenderaden er ett felt fra å bli til en ny dronning. Wojtaszek er altså nær å få sin andre dronning, og avgjøre partiet. Sjakkcomputeren Stockfish vurderer Wojtaszeks fordel til å være +40, altså tilsvarende 40 bønder. Karjakins siste desperate forsøk er å flytte dronning til e2, og sjakke den hvite kongen.

Wojtaszek (hvite brikker) spiller dronning til f2

Dette trekket endrer alt. Årsaken er at Karjakin først kan flytte sin dronning til e4, og sjakke. Deretter kan han gå opp med sin svarte konge for å passe på Wojtaszeks bonde. Den hvite bonden er med en gang mye mindre farlig, og polakken har mistet sin avgjørende fordel. Etter dronning til f2 mener sjakkcomputeren at stillingen er remis.

Wojtaszek (hvite brikker) spiller dronning til f6

I det foregående trekket har Karjakin gjort helt rett. Han har gått opp til d6 med kongen for å passe på den hvite bonden, og dermed reddet partiet. Men så kommer en ny, dramatisk vending. Wojtaszek spiller sin hvite dronning opp til f6, og plutselig har Karjakin en betydelig fordel.

Karjakin (sorte brikker) flytter sin konge til d7

Karjakin får nemlig muligheten til å flytte sin konge opp til d7. Det er et svært beleilig trekk. Nå kan nemlig ikke Wojtaszek lenger sjakke den svarte kongen uten å miste sin egen dronning.

Wojtaszek (hvite brikker) flytter sin dronning til h6

I stedet går Wojtaszek får å ta en bonde på h6. Det viser seg imidlertid at dette kaster bort hele partiet. Karjakin står nå med en fordel tilsvarende utrolige 61 bønder.

Karjakin (sorte brikker) spiller dronning til e3

Her truer Karjakin både den hvite kongen og den hvite dronningen. Wojtaszek velger å gi seg umiddelbart. Wojtaszeks eneste tenkelige trekk er nemlig å slå dronningen på e3 med sin egen dronning. Da har imidlertid svart for mange bønder til at han kan overleve. Karjakin trenger nemlig bare at én av dem kommer over for at han skal få en ny dronning, og vinne partiet.

Sjakkvenn skjønner Carlsen

På få trekk gikk altså Wojtaszek fra et soleklart overtak, til å gi seg. Det skulle altså vise seg å bli helt avgjørende for at Magnus Carlsen endte opp med VM-sølv.

– Det var ekstremt store tabber. Men det viste seg gjennom hele mesterskapet at selv de beste gjør ekstremt store tabber, sier Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn.

– Sånn skjer tydeligvis. Det er litt uforklarlig, men ikke noe særlig mer uforklarlig enn at Magnus klarte å vinne over Jobava, for eksempel, fortsetter Grønn.

– Står for din egen skjebne

Jon Ludvig Hammer, som er norgestoer og en god venn av Carlsen, forstår Carlsens frustrasjon over Wojtaszeks spill.

– Jeg skjønner at Magnus er opptatt av det - i det øyeblikket, sier Hammer til Aftenposten.

– Når Carlsen får dette på avstand, tror du han vil irritere seg mest over sitt eget spill?

– Utvilsomt. Du står for din egen skjebne. Magnus gjorde uansett en fantastisk innsats, og han er i superform.

Les også

Ga blaffen i dronningen - her er forklaringen bak Carlsen-trekkene som roses opp i skyene

– Det er sånn det er

Hammer er selv rangert som verdens 158. beste spiller på den desember-rankingen til FIDE, og har spilt mot flere av spillerne som kjempet i toppen i Qatar-VM. Han er klar på at tabber som Wojtaszek gjorde er en del av gamet - spesielt i lynsjakk - der avgjørende beslutninger må tas på få sekunder.

– Sannheten er at Karjakin hadde uflaks mot Nakamura og Magnus hadde flaks mot Jobava. Det er sånn det er. Noen skandaletabber gikk i Magnus’ favør, mens noen ikke gikk i hans favør, sier Hammer.

Carlsen endte uansett opp med et sterk VM, og reiser hjem fra Qatar med to medaljer, etter at det også ble bronse i hurtigsjakken tidligere denne uken.