Anand sjanseløs mot Carlsens forsvarsmur

Magnus Carlsen styrer mot VM-seier etter remis.

Magnus Carlsen satte opp et solid forsvar mot Viswanathan Anand. Partiet endte med remis.

SJAKK-VM, PARTI ÅTTE: MAGNUS CARLSEN-VISWANATHAN ANAND 0-0 (4,5-3,5)

Magnus Carlsen avviste raskt og elegant alle Vishy Anands angrepsforsøk og fikk remis i 8. parti i sjakk-VM tirsdag. Han leder nå 4,5-3,5. Slik var parti 8 i sjakk-VM — trekk for trekk

Etter mandagens maratonparti som varte i over seks timer nøyde spillerne seg med to og en halv time ved brettet i Sotsji tirsdag. Anand hadde hvite brikker og prøvde å skape vanskeligheter for Carlsen, men hver gang ble forsøkene kontant avvist.

— Jeg er veldig imponert. Det var en superforberedelse fra Carlsen, alt gikk som planlagt. Remis ble enkelt å styre mot etter det, vurderer Aftenpostens sjakkekspert Johannes Kvisla.

Carlsen: - Var ikke i min beste form

– Jeg var ikke i min beste form til å begynne med, men jeg følte meg friskere utover i partiet, sa en lite meddelsom Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Han ville ikke utdype bakgrunnen for at han ikke følte seg i form.

– Remis var et godt resultat for meg i dag, Jeg følte meg som sagt bedre etter hvert, og onsdag er fridag. Jeg er ikke bekymret for at dette skal ødelegge, sa han.

- Carlsen sjanser har økt

Anand brukte mye lengre tid på sine trekk enn tittelforsvareren, som gang på gang besvarte utfordringene nesten umiddelbart. Anand brukte 1.45.08 på sine 40 første trekk, Carlsen 47.38 på sine.

Anand satte Carlsen sjakk i 41. trekk og rakte umiddelbart fram hånden med tilbud om remis. Det ble mottatt, da det på det tidspunkt var klart for de fleste at ingen av spillerne hadde utsikt til seier.

Anand greide ikke å utnytte et parti med hvite brikker.

— Anand tenkte nok at han skulle få gode sjanser til å vinne et parti med hvite brikker, men var ikke foberedt på de trekkene Magnus hadde analysert på forhånd, sier Kvisla.

Han fastslår:

— Sjansen for VM-seier har økt veldig for Magnus Carlsen.

Med fire partier igjen trenger Carlsen to poeng for å forsvare tittelen. Neste parti spilles torsdag, og da har Magnus Carlsen hvite brikker.

Etter tirsdagens parti skal Carlsen gjennomgå en dopingkontroll.