Rapport: Niemann har trolig jukset i over 100 sjakkpartier

En ny etterforskning utført av Chess.com viser at Magnus Carlsen-rival Hans Niemann (19) trolig har jukset i over 100 sjakkpartier.

ANKLAGET FOR JUKS: Hans Niemann.

Den New York-baserte avisen Wall Street Journal har sett en 72 sider lang rapport fra nettstedet Chess.com.

Klokken 01 natt til onsdag ble rapporten publisert.

Sjakknettstedet kommer med en knusende konklusjon mot Niemann, og mener den omstridte 19-åringen «trolig har jukset» i over 100 online sjakkpartier.

Ifølge rapporten skal 19-åringen ha mottatt ulovlig assistanse i mer enn 100 online-partier, så nylig som i 2020. Det står at flere arrangementer med premiepenger er inkludert i de over 100 mistenkte sjakkpartiene.

Wall Street Journal viser frem en statistikk som forteller at Niemann sannsynligvis jukset i 112 sjakkpartier i 11 forskjellige turneringer, fra 7. juli 2015 til 11. august 2020. Av disse skal 25 av partiene ha blitt «streamet».

– En stor, ny vending i saken, slår NRKs sjakkekspert Torstein Bae fast.

Sjakkekspert-kollega Tarjei Svensen føler seg trygg på at konklusjonen til Chess.com faktisk stemmer:

– Chess.com sitt antijukse-system er svært sofistikert slik jeg kjenner det. Det er noe de har brukt veldig mye ressurser på å utvikle, så det er noe jeg har veldig stor tillit til.

Chess.com vil ikke fastslå at Niemann har jukset utenfor online-universet, men poengterer at resultatene er «statistisk ekstraordinære», skriver Wall Street Journal tirsdag kveld.

Rapporten skal også inneholde det som blir beskrevet som uregelmessigheter i Niemanns vei til sjakkeliten, også når det kommer klassisk sjakk – som altså ikke foregår online.

I en melding til VG skriver Magnus Carlsens far og manager, Henrik, følgende på spørsmål om de ønsker å kommentere saken: «Magnus er opptatt Europacupen for lag i Østerrike denne uken».

Sjakkekspert Svensen tror de «statistisk ekstraordinære» resultatene vil føre til at det kommer til å ble enda mer analyse av Niemanns brettsjakk-parti i tiden som kommer.

– Etter alt å dømme er det snakk om massiv juksing. Når han åpenbart ikke er troverdig når det kommer til dette med juksing på nettet, er det vanskelig å tro på det når han påstår at han aldri kunne tenke seg å jukse ansikt til ansikt, sier sjakkekspert Bae som mener all Niemanns troverdighet er borte.

Timingen for offentliggjøringen er også spesiell: Det amerikanske sjakkmesterskapet, der Niemann etter planen skal delta, starter kl. 20 onsdag. Åpningsseremonien er kl. 00.30 i natt, norsk tid.

Den velkjente sjakk-kommentatoren – og tidligere toppspiller – Susan Polgar skriver følgende på Twitter:

Niemann har fått muligheten til å kommentere saken overfor Wall Street Journal, men foreløpig har amerikaneren valgt å ikke svare.

Sjakkekspert Svensen tror Niemanns taushet neppe varer evig:

– Niemann sliter nå, han må på en måte gi en forklaring. Kommer han til å holde på den historien han har kjørt om at han bare har jukset to ganger, eller kommer han med en innrømmelse, det er spørsmålet.

Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) har også startet en gransking av både Carlsen og Niemann, Carlsen etter at han først trakk seg brått fra en turnering og deretter demonstrativt ga opp et parti mot Niemann etter ett trekk. I pressemeldingen skrev Fide at de skal innhente og analysere data og bevismateriale, og granske påstander som har kommet i offentligheten.

Tidligere visepresident i Fide, Nigel Short, viser til Wall Street Journal-saken på sin Twitter og skriver «dynamitt».

Striden omkring Niemann startet da Magnus Carlsen forrige måned trakk seg fra Sinquefield Cup etter et tap for amerikaneren.

Nordmannen antydet gjennom en kryptisk melding i sosiale medier at årsaken var juks. Senere har han utdypet dette og gjort det klart at han ikke vil spille mot Niemann fordi han mistenker amerikaneren for å jukse.

VIL IKKE SPILLE MOT NIEMANN: Magnus Carlsen.

Niemann har tidligere innrømmet å ha jukset på Chess.com da han var 12 og 16 år, og han ble utestengt på nytt fra nettsiden etter Sinquefield Cup.