Sjakk

Ekspertene spår seier, men pappa Carlsen har et annet budskap

Mandag kveld kan Magnus Carlsen avgjøre alt.

Magnsu Carlsen sammen med sin manager Espen Agdestein. Lørdag kveld spilte han remis mot Karjakin. Kampen mandag blir helt avgjørende.
  • Kurt B.M. Haugli

Carlsen — Karjakin 5,5-5,5

NEW YORK: Mange eksperter i New York mener at det ikke bare er hvitfordelen som gjør at Magnus kan bli verdensmester allerede mandag.

Dersom det skjer, vil han unngå en ekstra spilledag med hurtig- og lynsjakk for å avgjøre hvem som skal få kalle seg verdensmester de neste to årene.

Henrik Carlsen vil ikke ta noe som helst på forhånd før det siste partiet.

Verdensmesterens far er imidlertid svært forsikt med å antyde at det kan bli VM-seier allerede mandag, og advarer optimistiske norske sjakkfans.— Jeg er ikke spåmann. Det partiet er ikke avgjort på forhånd. Det kommer an på dagsform, psykologi og mye annet, sier Henrik Carlsen.

MER OM NATTENS PARTI: Karjakin ble tatt på sengen av Carlsen: - Jeg skjønte det ikke.

- Nå har han overtaket igjen

Mens Henrik Carlsen er forsiktig er det eksperter som mener at Magnus Carlsen har klart å snu kampen. Etter det forsmedelige nederlaget på mandag, har han reist seg. Han vant på torsdag og spilte remis med svarte brikker lørdagskvelden.

Leontxo Garcia har dekket sjakk for den spanske storavisen El Pais i en årrekke. Han mener å vite hva som har ført Magnus Carlsen tilbake i bataljen på Manhattan.

— Det som er klart for meg nå er at torsdagens seier var viktigere for Magnus enn om fem psykologer hadde arbeidet sammen for å hjelpe ham. Han har fått tilbake selvtilliten.

LEST DENNE? Da Carlsen hørte NRK-profilens kommentarer, kom han med en freidig replikk.

"Førsteserven" avgjør

Den tidligere sjakkpresidenten Jøran Aulin-Jansson er sikker på at Magnus Carlsen kommer til å dra det hele i land i det avgjørende sjakkpartiet mandag kveld.

— Magnus spiller hvitt. Det er som å ha førsteserven i tennis. Jeg har tro på at Magnus Carlsen kommer til å vinne, sier Aulin-Jansson.

Det ble aldri et skikkelig spennende parti lørdag kveld. Magnus Carlsen spilte med svart og tok ikke de mest dramatiske sjansene mot Karjakin. Den russiske utfordreren spilte som han har gjort i store deler av VM-matchen, forsiktig. Dermed fikk Magnus Carlsen det som han ønsket det.

Rolig og balansert

Det var en tydelig avslappet Magnus Carlsen som dukket opp på pressekonferansen.

— Dette ser bedre ut for meg enn det gjorde for bare et par dager siden, sa han og fortalte at han hadde brukt hviledagen fredag til total avslapping.

— Jeg følte meg avslappet foran denne kampen. Jeg fikk massasje, gikk en lang tur og gjorde bare slike ting som er avslappende, fortalte Magnus Carlsen.

Hør Aftenpodden Sport. Hvor det blir sjakksnakk, Steven Gerrard, Bjørgen-maskinen og kalkuner på Manhattan:

Les mer om

  1. Sjakk