Caruana-video skaper heftige spekulasjoner: – Mistenker at de prøver å lure Carlsen

Kan ha avslørt viktige detaljer. Videoen er nå slettet fra Youtube.

En spesiell Fabiano Caruana-video er slettet fra Youtube.
  • Nicholas Bergh

Før sjakk-VM legges det ned en enorm innsats i forberedelsene. Store team jobber iherdig for å forberede åpningene spillerne skal bruke. Det hersker markant hemmelighetskremmeri rundt dette arbeidet.

Men nå kan viktig informasjon om Fabiano Caruanas forberedelser ha kommet frem.

Mellom det tredje og fjerde VM-partiet dukket det nemlig opp en video på Youtube. Den er produsert av Caruanas sjakk-klubb Saint Louis Chess Club. Videoen røper – tilsynelatende – detaljer om hvilke åpninger Caruana-teamet har sett på. Det blir imidlertid sådd tvil om hvorvidt publiseringen av videoen er en tabbe eller et utspekulert forsøk på å villede Team Carlsen.

Jon Ludvig Hammer, VGTV-ekspert og tidligere sekundant for Magnus Carlsen, beskriver videolekkasjen som «ganske dramatisk» for Caruana-leiren.

Slettet fra Youtube

Carlsen publiserte en lignende video før VM. Da var imidlertid viktig informasjon sladdet.

Caruanas video er nå slettet fra Youtube. Den har imidlertid allerede skapt heftige spekulasjoner i sosiale medier.

Tarjei Joten Svensen, mannen bak sjakknettstedet mattogpatt.no, rakk å se videoen.

Ett skjermbilde er aller mest interessant. Det viser en dataskjerm, med en liste over åpningsnavn. Blant annet står det «Petroff 4. nc3» og «fianchetto Grünfeld», som er navn på åpninger.

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana har spilt tre partier av VM-kampen.

Jon Ludvig Hammer var en viktig del av Carlsens sekundantteam før 2013- og 2014-VM. Han mener skjermbildet potensielt kan gi viktig informasjon til Team Carlsen.

– På dette skjermbildet står – i klartekst – et par av åpningsvariantene Caruana har forberedt. Det er ganske dramatisk, sier Jon Ludvig Hammer til Aftenposten.

– Det er bare tittelen på åpningene, men ofte lager man beskrivende titler, slik at man ut fra tittelen kan skjønne hvor Caruana har konsentrert arbeidet sitt.

Svensen forteller at den viste bilder fra Caruanas VM-forberedelser. Det kom blant annet frem at teamet så på partiene fra VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin. I tillegg skal den ha vist klipp av at Caruana satt ved brettet og gjorde trekk.

Svensen kjente igjen tre kjente åpningsteoretikere i videoen: Leinier Domínguez, Alejandro Ramírez og Ioan-Cristian Chirila – som alle er stormestere. Dette tyder altså på at trioen er en del av Caruanas sekundantteam.

– Mistenker at de gjør det bevisst

Men er videoen reell? Eller er det et bevisst forsøk på å villede Team Carlsen?

Tarjei Joten Svensen er mistenksom.

– Sånn skal man ikke gjøre. Jeg mistenker at det er en så stor tabbe, at man kan mistenke at de gjør det bevisst, for å skape en «hype» og lure Carlsen, sier Svensen.

– Er det noe i denne videoen som kan være interessant for Team Carlsen?

– Det er jo en oversikt over åpningsanalyser som de har sett på. Hvis det er riktig, og det er en feil de har gjort, vil Magnus kunne unngå de variantene på brettet.

På spørsmål om hva Team Carlsen tenker om videoen, svarer manager Espen Agdestein:

– Nei, jeg vil ikke kommentere det.

Saint Louis Chess Club, som står bak videoen, har ikke besvart våre henvendelser. Det har heller ikke Team Caruana. I NRKs direktesending svarer Caruanas manager Mehreen Malik at hun ikke har noen kommentar til videoen.

Det fjerde partiet i VM spilles tirsdag, fra klokken 16 norsk tid.