Sjakk

Rivalen ødela for Carlsen. Så fortalte han en hemmelighet.

Sjakhrijar Mamedjarov kjørte en uvant oppladning før møtet med verdensmesteren.

Magnus Carlsen spilte et særdeles viktig parti i Norway Chess onsdag. Her er han før runde 6, der han spilte mot Wesley So.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

MAGNUS CARLSEN-SJAKHRIJAR MAMEDJAROV 0,5–0,5

STAVANGER: Magnus Carlsen (27) er på febrilsk jakt etter sin andre Norway Chess-tittel. Men i onsdagens parti måtte han ta til takke med remis mot Sjakhrijar Mamedjarov.

Det er en gyllen sjanse som røk. Med seier ville Carlsen ha tatt et langt steg mot turneringsseieren. Og han hadde et overtak på et tidspunkt.

– Det var litt skuffende. Jeg spiller som en som tenker litt for mye på resultat, sier Carlsen i TV 2-studio rett etter partiet.

Nå blir det imidlertid et rotterace i siste runde, der Carlsen har svarte brikker mot franske Maxime Vachier-Lagrave. Carlsen står med 4 av 7 poeng, i likhet med Hikaru Nakamura, Wesley So og VM-utfordrer Fabiano Caruana.

  • FIKK DU MED DEG GÅRSDAGENS STORE SNAKKIS? Det startet med en Magnus Carlsen-anklage. Nå har et av sjakkens største tabuer nådd overflaten.

– Jeg kan fortelle deg en hemmelighet

Carlsen startet turneringen forrykende. Han ble rost opp i skyene av sjakkekspertene etter to seire på de tre første partiene.

– Det er skuffende for min del, etter den gode starten, at jeg ikke ligger bedre an, sier Carlsen.

For Sjakhrijar Mamedjarov var i utgangspunktet en god motstander for Carlsen. Han har vunnet fire av de siste seks partiene med hvite brikker mot Mamedjarov. I tillegg var aserbajdsjaneren ute av kampen om turneringsseieren allerede før partiet.

Sjakhrijar Mamedjarov klarte remis mot Magnus Carlsen.

Etter partiet var Mamedjarov i et åpenhjertig humør.

– Jeg kan fortelle deg en hemmelighet: Jeg dro bare og slappet av etter gårsdagens parti. Jeg brukte ikke ett minutt på forberedelser før dagens parti, sier Mamedjarov til Aftenposten.

– Så du skulle spille mot verdensmesteren og brukte ikke ett minutt på forberedelser. Var du ikke nervøs?

– Det er greit for meg. Jeg tror Carlsen også gjør det noen ganger, når han ikke er i godt humør. Jeg hadde ingen sjanse til å vinne turneringen, sier Mamedjarov, som er rangert som nummer tre i verden.

Miss Universe-vinneren fra 1990, Mona Grudt, fikk gjøre åpningstrekket til Magnus Carlsen mot Sjakhrijar Mamedjarov: Bonde til E4.

– Spinnvilt trekk

Partiet eskalerte da Mamedjarov ofret en bonde i sitt 16. trekk. «Et spinnvilt trekk», slo ekspert Jon Ludvig Hammer fast i TV 2-studio.

Konsekvensen ble imidlertid en «bytte-bonanza», der brikke etter brikke forsvant av brettet. Carlsen endte opp med et sluttspill med én bonde mer.

Stilling endret karakter da Mamedjarov flyttet sin bonde frem til d4 - noe som i praksis var et offer.

Jon Ludvig Hammer mente Carlsen var i en situasjon «uten risiko for å tape». Men så begynte Mamedjarov å kontre. Plutselig befant nordmannen seg i en situasjon der han måtte gjøre 12 trekk på 11 minutter, i en langt fra knirkefri stilling.

– Jeg mistet helt tråden, forklarer Carlsen.

Carlsen kom seg trygt til trekk 40, der han fikk mer tid. Men de reele vinstsjansene fantes ikke lenger på brettet. Dermed tok spillerne hverandre i hendene etter snaut tre og en halv timers spill.

  • Hvordan var Magnus Carlsen som programleder? Sjekk TV 2-profilens dom her.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen