Magnus Carlsen åpnet med seig seier i Stavanger

Magnus Carlsen åpnet Norway Chess med seier mot Fabiano Caruana.

Magnus Carlsen møtte Fabiano Caruana under Norway Chess i Stavanger 2018.
  • NTB

Magnus Carlsen startet årets Norway Chess mot amerikanske Fabiano Caruana, som også er Carlsens VM-utfordrer i London i november.

Etter nesten 4,5 time og 76 trekk, var duellen over med norsk seierherre.

– Det var veldig gøy. Jeg hadde ikke trodd det. Jeg vinner nesten aldri første eller siste runde, sier Magnus Carlsen til TV 2 om seieren.

Les også

Drama i Norway Chess: Carlsen-konkurrent kan bli tvunget til å trekke seg

Magnus Carlsen, som spilte med hvite brikker, brukte langt mer tid enn sin amerikanske motstander i starten av partiet, og etter 15 trekk hadde nordmannen brukt 15 minutter mer tid enn Caruana. Akkurat da så det ut til at sjansene til remis var størst, kanskje med et ørlite overtak til Caruana.

Ti trekk senere hadde stillingen i partiet jevnet seg ut, med et overtak til Carlsen. På de trekkene var det amerikaneren som hadde brukt lengst tid på sine trekk, og da hadde også tiden jevnet seg ut. Men da spillerne nærmet seg tidskontrollen p å40 trekk var amerikaneren i tidsnød.

– Men hovedproblemet hans var at stillingen hans hadde begynt å rakne, sa Carlsen.

Les også

Kjempetabbe felte Carlsen: – Nybegynnerfeil

Somlet

Da spillerne nådde 40 trekk og fikk 15 minutter ekstra tid, sto Carlsen klart best.

Den situasjonen ga ikke den norske 27-åringen fra seg, Caruana så etter hvert ingen vei til poeng og etter 76 trekk kastet Caruana til slutt inn håndkleet.

– Jeg synes jeg somlet, men det er viktig å bruke tiden rett. Det var noen ganger jeg gjorde kjappe beslutninger, og de var gode. Jeg tror ikke jeg gjorde så mye galt i dag, sa Carlsen videre.

Leder Norway Chess

Magnus Carlsen tok med seieren ledelsen i Norway Chess ettersom samtlige av de øvrige fire partiene endte med remis mandag.

Neste kamp for Carlsen er tirsdag mot russiske Sergej Karjakin.

Søndag endte Carlsen som nummer fire på lynsjakk-delen i Norway Chess. Den norske 27-åringen kjempet om seieren helt til det gjensto to partier av lynsjakkturneringen, men en kjempetabbe i bondesluttspill mot Levon Aronian i det åttende partiet ødela for nordmannen.

De fem beste fra lynsjakken får fem partier med hvite brikker i hovedturneringen.

(©NTB)