Sjakk

- Har ikke sett verre tabbe siden 1937

Russisk sjakk-kjempe sjokkert over det som skjedde i Sotsji.

BUKKET: Magnus Carlsen klønet det til for seg selv, men Vishy Anand så ikke feilen til verdensmesteren.
  • Kurt B.M. Haugli

SOTSJI (Aftenposten.no): Magnus Carlsen kan ha avgjort VM-kampen tross at han gjorde en av sine største tabber som toppspiller.

Det som skjedde drøye to timer ut i det sjette partiet mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand var smått historisk.

Først gjorde Carlsen en feil som fikk sjakkcomputerne til å riste av forskrekkelse. Hans indiske motstander hadde plutselig et klart overtak. Men Anand så det ikke selv. I stedet kontret Anand med også å tabbe seg ut.

Det avgjorde kampen til Carlsens fordel.

Første siden 1937

På verdensmesternivå var det som skjedde i sjakkhallen i Sotsji historisk.

— Dette skjer veldig, veldig sjelden. Det har vel kanskje skjedd én gang før. Det var i den 16. VM-kampen mellom Max Euwe og Alexander Alekhine i 1937, sier den kjente russiske sjakkommentatoren Sergej Shipov for understreke at dette var en historisk blunder.

Shipov kommenterer partiene i Sotsji for det russiske publikum, og han var selv en spiller i verdensklasse i sin tid. Han er relativt sikker på at Magnus Carlsen nå kommer til å hale i land seieren.

— Jeg tror nå det er 80 prosent sjanse for at Magnus Carlsen beholder VM-tittelen, sier Sergej Shipov.

Flau tabbe

Magnus Carlsen var selv kanskje litt flau etter å ha vunnet partiet etter å ha gjort en tabbe som spillere på dette nivået ikke skal gjøre. Han virket hverken fornøyd eller spesielt pratsom da han møtte media etterpå.

— Jeg fikk fullstendig panikk da jeg skjønte hva jeg hadde gjort. Noen ganger er du bare heldig og kommer unna med slike tabber, sa Magnus Carlsen.

Hans motstander var tydelig skuffet men hadde likevel litt galgenhumor.

— Når du ikke forventer en gave, er det ikke alltid du ser den hvis den likevel kommer, sa Viswanathan Anand.

Lommedalens sjakkgeni fikk også spørsmål om dette var en av sine verste tabber.

— La oss ikke snakke for mye om dette nå. Jeg er enormt lettet over at det gikk bra i dag. Nå er jeg i hvert fall i en god posisjon, fortalte Carlsen som nå leder VM-kampen 3,5-2,5. ## Hviler på søndag

Carlsen og Anand har hviledag i dag. De har spilt halvparten av de 12 partiene som er satt opp. Seieren til Carlsen i går kan bety at de to er ferdigspilt før de kommer til parti 12. Magnus Carlsen åpnet med hvitt lørdag og nå snur man rekkefølgen på hvem som åpner med hvit. Dermed har Magnus Carlsen også hvit-fordelen i mandagens parti.

Avgjørende kamp

Det er mange eksperter som mener at dette kanskje var VMs avgjørende parti.

— Jeg tror det skal mye til for at Anand kommer tilbake etter dette. Jeg har selv aldri sett lignende dobbelttabbe i en kamp. Carlsens tabbe var ille, men at Anand ikke så den, var kanskje verre, sa El País-journalist Leontxo García til Aftenposten etter kampen.

Les også

  1. Verdenstoeren: - Sjokkerende feil. Anand får ikke sove i kveld

  2. - Nå blir det veldig, veldig vanskelig for Anand å komme tilbake

  3. Carlsen om følelsen etter tabben: - Jeg fikk fullstendig panikk

  4. Slik vant Carlsen

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen