- I Spania er det mange som håper på Anand-seier

Sjakkprofilen Leontxo García dekker VM-matchen for en av verdens viktigste sportsaviser.

TV-KJENDIS I NORGE: Leontxo García sjekker klokka før kampstart. Han er alltid til stede på arenaen når et nytt parti mellom Viswanthan Anand og Magnus Carlsen staret i Sotsji.

SOTSJI (Aftenposten): Han er overrasket og beæret. Leontxo García hadde ikke regnet med å bli sjakkprofil i Norge.

Journalisten og sjakkeksperten fra den største spanske avisen, El País, har gitt et sted mellom 30 og 50 intervjuer til norske medier siden VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand startet opp forrige lørdag.

— Jeg er beæret over den interessen, sier den gjennomintervjuede spanjolen til Aftenposten.no.

Les også

Dette var ikke skuespill fra Carlsen

Synser på TV

Omtrent en gang hver eneste dag har hans betraktninger om spillets gang på svarte og hvite ruter blitt kringastet til både NRKs og VGTVs seere. I tillegg har andre norske medier, Aftenposten inkludert, benyttet seg av hans sjakkekspertise.

García har skrevet om sjakk i 31 år. I alle år for El País. Han har vært fast sjakkreporter for avisen, men hele tiden på frilansbasis. Han har også jobbet for den nasjonale spanske radiostasjonen RNE og en rekke andre sjakktidsskrifter. I perioder har han også jobbet som vanlig sportsreporter i El País. Der har han også noe til felles med Norge.

— Håndball er min sport nummer to, sier han og smiler. Han er klar over at også det er en sport som har høye seertall på TV i Norge.

Han holder med begge

Han håper at Norge klarer å forvalte den sjakkinteressen som er skapt i landet med Magnus Carlsens suksess.

— Jeg håper at utbredelsen av sjakk blir større og at stadig flere lærer å spille sjakk, sier han.

Han jobber med flere prosjekter for å få sjakk på plass i skolen og kan fortelle at 300 skoler i Spania nå har sjakk som obligatorisk fag. I 1000 andre skoler er sjakk valgfag. Det gleder sjakkhjertet til García.

Når vi spør om hvem han har sterkest sympatier i VM-matchen som nå pågår i Sotsji, smiler han.

— Det blir som å spørre meg om jeg foretrekker min mor eller min far. Jeg er glad i dem begge. Carlsen-seier betyr mye for sjakken utbredelse og jeg har tro på at han kan gjøre sporten mer kjent. Men jeg har sympatier for Anand også, og i Spania er det mange som håper på en seier til underdog Anand, sier han.

Høydepunktet: Karpov vs. Kasparov

Han synes kampen mellom Anand og Carlsen er spennende, men karrierens høydepunkt som sjakkjournalist var VM-kampen mellom Anatolij Karpov og Garry Kasparov i Sevilla i 1987. — Denne kampen handlet om så mye mer enn bare sjakk. Begge var fra Sovjetunionen, men Karpov representerte det gamle Kreml, mens Kasparov var en fra den nye tid og perestrojkaen, sier García.

Han minnes at spansk TV den gang valgte å vise det siste partiet i sin helhet.