Sjakk

Carlsen hyller kompisen etter turneringsseier: - Virkelig fortjent!

Nå er Jon Ludvig Hammer (24) klar for storturneringen Norway Chess.

Jon Ludvig Hammer er klar for Norway Chess. Her sammen med Laurent Fressinet tirsdag.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Fredag sikret Jon Ludvig Hammer (24) seiereni EnterCard Chess i Oslo.

Det betyr at Hammer har kvalifisert seg til Norway Chess, den råsterke turneringen som spilles i Stavanger fra 15. juni.

Laurent Fressinet fra Frankrike var den store favoritten før turneringen, og var også lenge med i kampen om seieren, men et høydramatisk hurtigsjakkparti mot Hammer fredag ble skjebnesvangert for franskmannen.

– Du har virkelig gjort deg fortjent til denne invitasjonen. Dette gir deg nok mye selvtillit før Norway Chess, sier Magnus Carlsen, som har jobbet som TV 2-ekspert under turneringen, til Hammer.

Nummer 61 i verden

Hammer er på sin side i sitt livs form ved sjakkbrettet. Ifølge 2700chess.com er Hammer for øyeblikket verdens 61. beste sjakkspiller.

— Jeg har ikke tenkt å si at jeg skal være topp 20 i verden. Jeg har tenkt å fortsette å si at jeg ønsker å stabilisere meg blant de 100 beste i verden, sier Hammer til TV 2. Hammer, som har jobbet som Carlsens sekundant under begge VM-kampene, har nå en rating på 2677, og nærmer seg dermed den gjeve 2700-grensen.

— Jeg tror absolutt Jon Ludvig kan nå 2700. Han er ikke så veldig langt unna. Det blir en interessant oppgave for ham i Norway Chess, sier Magnus Carlsen.

Hammer spilte også i Norway Chess for to år siden. I år er Norway Chess en del av Grand Chess Tour, en stor sjakkturné som også består av en turneringer i St. Louis og London.

Les også

Norway Chess blir tidenes sterkeste sjakkturnering

Fressinet-brøler

Før fredagens avslutning lå både Laurent Fressinet fra Frankrike og Jon Ludvig Hammer på åtte poeng. Fredag spilte begge fem hurtigsjakkpartier, der hver seier ga ett poeng.

Det var med andre ord et rotterace vi fikk se fredag, og det hele toppet seg i den andre hurtigsjakkrunden, der Hammer og Fressinet møttes.

Franskmannen lå an til seier, i og med at han hadde en mye bedre plassert konge enn sin norske motstander. I det 42. trekket gjorde imidlertid Fressinet en utrolig feil, som tillot Hammer å vinne en løper.

Derfra og inn ble det en lett vei til seier for nordmannen, som med tok initiativet på sammenlagtlisten etter det utrolige partiet.

Andpusten Hammer

Da han stilte opp foran TV 2-kameraene etter partiene var Hammer åpenbart andpusten, etter å ha gått seirende ut av et vanvittig sjakkdrama.

— Det er ikke over før det er over. Jeg var presset veldig hardt. Jeg holdt på å tape, kongen min var ute på vandring, kongen hans var trygg. Så bukket han. Når det var dårlig tid så kan alt skje, sa Hammer til kanalen.

— Vi kan se på Jon Ludvig etterpå at det er spenning her. Det er nerver, spenning og puls. Det er alt man forbinder med sport på toppnivå, sier Magnus Carlsen.

Hammer var sterkt preget etter partiet, som skulle vise seg å bli utslagsgivende for å sikre den dyrebare Norway Chess-plassen.

For etter remis mot Aryan Tari i siste runde var det et faktum: Jon Ludvig Hammer vant kvalifiseringsturneringen til Norway Chess.

Les også

Carlsen prøver kompisens jobb: - Ikke ute etter å ta folk

Les mer om

  1. Sjakk