Sjakk

Sjakkredaktør til Norge: - Vi har en ny verdensmester, dere kan feire

Mener Magnus Carlsen allerede har avgjort VM.

svp://16602?view=ap
  • Daniel Røed-Johansen
    Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten
  • Se videointervju med manager Espen Agdestein i vinduet over

CHENNAI (aftenposten.no): Magnus Carlsen trenger bare én remis for å bli verdensmester i sjakk.

Det har han tre muligheter til. Og den første kommer fredag.

— Ja, dette er avgjort nå. Dette er enden på kampen. Det vil bli en ny kamp i morgen, men vi har fått en verdensmester, så dere kan feire, sier Dirk Jan ten Geuzendam, redaktør i det anerkjente sjakkmagasinet New In Chess.

Også Lawrence Trent, den offisielle VM-kommentatoren, har vanskelig for å se for seg at Carlsen glipper.

— Det er ikke over før det er over, men du må være gal for å tro at Magnus taper resten av partiene. Spesielt etter et slikt tap for Anand. Jeg tror Anand bare er sliten nå, han har fått nok, sier Trent.

Fryktelig Anand-tabbe

Han mener Anand gjorde en fryktelig tabbe under torsdagens parti.

— Magnus spilte ikke spesielt godt i dag, synes jeg. Vishy bygget opp et sterkt angrep og hadde sine sjanser. Han kunne ha gjort noen ting litt annerledes. Magnus tok sine sjanser, og Vishy gjorde en fryktelig tabbe. Jeg kunne ikke tro hva jeg så. Det ene trekket var galskap, sier Trent.

Les også

Carlsen nær VM-seier etter Anand-brøler

Anand har under VM vært for feig, mener eksperten.

— Det er en skam at han ikke har spilt mer likt i dag tidligere i VM. Han ventet lenge med å gå for en seier. Sjakken ville ha elsket å se mer angrepsspill fra Anand underveis i VM. Han kunne enkelt ha vunnet, faktisk. I dag er et godt eksempel. Han gjorde noen litt annerledes trekk, og Magnus var under press. Jeg synes synd på ham. Å tape på denne måten er forferdelig, sier Trent.

- Hvilken følelse sitter du igjen med etter seieren, Henrik Carlsen?

— Jeg er først og fremst veldig glad for at tilskuerne fikk en ordentlig fight. Anand gikk hardt ut og angrep, begge spillerne satt og lette etter matt uten å finne det. Det ble den spenningskampen alle ønsket. Til slutt vant Magnus og det er vi i teamet veldig glad for, sier far Carlsen til aftenposten.no.

- Er dette avgjort?

— Magnus veldig klar på at matchen skal spilles ferdig. Men det er klart at med Anand-seier i dag ville matchen virkelig ha tetnet seg til og det ville blitt altfor spennende på slutten. Da Magnus til slutt vant i dag, ligger han ekstremt bra an. Veldig mye skal gå galt om det ikke skal gå veien, men det skal spilles først, sier Henrik Carlsen.

- Kjempekritisk parti

- Er dette avgjort, Espen Agdestein?

— Det er fortsatt teoretisk mulig at han taper, men etter seieren i dag ser det utrolig bra ut. Det må skje noe spesielt om han ikke skal vinne matchen nå. Nå kan jeg begynne å tenke litt på forberedelsene og hva som skjer når matchen er ferdig, men for Magnus sin del kan han ikke tillate seg å begynne å tenke på at han har vunnet. Det er for tidlig og det går ikke.

— Om han begynner å spille dårligere enn nivået sitt kan han tape. Han må gjøre ferdig jobben, følge rutinene sine og ikke tro at han kan begynne å slappe av, sier manageren.

  • Se intervjuet med Agdestein i vinduet over

— Dette partiet var kjempekritisk. Hadde han tapt i dag, noe som var en reell fare under kampen, ville matchen ha åpnet seg veldig opp. Da hadde Anand plutselig fått en veldig energi og vært på skuddhold, og det ville vært en vanskelig situasjon for Magnus i sin første VM-match og med alle nervene som ville kommet. Derfor var jeg utrolig lettet over seieren i dag, sier Espen Agdestein.

svp://16602?view=ap

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen