Sjakk

Kometen har tatt innersvingen på Carlsen: – Han viser ingen svakheter

Vladimir Fedosejev har imponert stort - og kan snyte Magnus Carlsen for VM-gullet torsdag.

Her blir Vladimir Fedosejev intervjuet av NRK under lyn- og hurtigsjakk-VM i Saudi-Arabia.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Magnus Carlsen. Eller Maxime Vachier-Lagrave. Eller kanskje Levon Aronian.

Før hurtigsjakk-VM var det «ingen» som lanserte Vladimir Fedosejev (22) som gullfavoritt. Men nå har det endret seg.

Fedosejev ledet turneringen gjennom store deler av onsdagen. Før de fem siste partiene leder han alene med 8 poeng.

– Fedosejev har hatt et fantastisk år, men det ville likevel vært overraskende om han vant VM. Jeg vet ikke så mye om han, men jeg blir stadig mindre flau over at jeg tapte et lynsjakkparti mot ham i 2011, sier Norges nest beste sjakkspiller Jon Ludvig Hammer til Aftenposten.

Les også

Sjakktopp røpet hemmelig Saudi-Arabia-avtale i TV-intervju: – Betenkelig, sier Norges sjakkpresident

– Han viser ingen svakheter

Hammer har selv møtt de fleste av verdens beste spillere. Men han mener Fedosejev er «relativt ukjent» i det internasjonale sjakkmiljøet.

Russeren har imidlertid jobbet i det stille. Et eventuelt VM-gull vil bli toppen av kransekaken etter et imponerende år. Ett av høydepunktene kom i mars 2017, da han vant prestisjetunge Aeroflot Open. Han vakte også oppsikt ved å slå verdensstjernen Hikaru Nakamura ut av World Cup.

Vladimir Fedosejev har imponert i hurtigsjakk-VM. Her spiller han mot Aleksandr Grisjtsjuk.

Den russiske 22-åringen har tatt et kvantesprang på verdensrankingen i langsjakk. Han avsluttet 2016 som nummer 96. I dag er han på 30. plass. Og i Saudi-Arabia har han virkelig bevist at han også duger med kortere betenkningstid.

– Han viser et spill som holder verdensklasse. Han viser ingen svakheter, sa ekspert Atle Grønn i NRKs sending etter runde 9.

Les også

Pengeregn uten sidestykke for Carlsen & Co: – Det er helt vilt, egentlig

Kan møte Carlsen

Grønns NRK-kollega Torstein Bae uttalte tidligere i turneringen at det ville vært en «sensasjon» om Fedosejev vinner VM. Men nå er altså russeren for alvor å regne med.

Fedosejevs neste hinder, i partiet klokken 12 torsdag, er aserbajdsjaneren Raud Mamedov. Men senere på dagen kan det bli et toppoppgjør mot Magnus Carlsen.

– Jeg håper Magnus kan sette ham på plass. Foreløpig er det ingen som viser tegn til å sette ham på store prøver, sier Atle Grønn.

Selv tror Carlsen at møtet med Fedosejev kan bli avgjørende.

– Hvis jeg gjør det bra i morgen, kommer jeg til å møte ham. Så på en måte er det litt i mine egne hender, sa Carlsen til NRK etter tiende runde.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen