Magnus Carlsen tok uvanlig valg: – Ganske oppsiktsvekkende at verdensmesteren gjør det

Verdenseneren stiller i World Cup for første gang på ti år.

Magnus Carlsen stiller i World Cup i Tblisi. Her gliser han etter VM-seieren i 2016.

Mandag annonserte det internasjonale sjakkforbundet FIDE at Magnus Carlsen stiller i World Cup-turneringen i Tblisi, Georgia i september.

Turneringen arrangeres annethvert år, men Magnus Carlsen har ikke vært med siden 2007. Den gangen spilte en 16 år gammel Carlsen seg til semifinalen.

World Cup er en del av den såkalte VM-syklusen, det vil si kvalifiseringen frem mot sjakk-VM. De to beste spillerne i turneringen får en plass i kandidatturneringen. Carlsen er som kjent allerede kvalifisert til 2018-VM som tittelforsvarer.

– Hvorfor er Carlsen med når han uansett er kvalifisert til VM?

– Det er en fin turnering og et spennende format, forklarer verdensenerens manager Espen Agdestein i en tekstmelding.

Les også

Aksel (8) skrev norsk sjakkhistorie: – Eksepsjonelt imponerende

– Ganske oppsiktsvekkende

Tarjei Joten Svensen, mannen bak sjakknettstedet Matt & Patt, forklarer at Carlsens valg bryter med tradisjonene.

– Det er ganske oppsiktsvekkende at den regjerende verdensmesteren er med i en pågående VM-syklus. Det er første gang det skjer, så vidt jeg vet, sier Tarjei Joten Svensen, mannen bak sjakknettstedet Matt & Patt.

World Cup i Baku i 2015 var fullspekket med dramatiske partier som engasjerte en hel sjakkverden. Den gang fortalte Carlsens manager Espen Agdestein at sjakkstjernen egentlig hadde lyst til å delta, men at han ikke hadde tid.

– Som sjakkspiller klør det i fingrene hans, han har lyst til å spille, fortalte Agdestein til Aftenposten.

Ikke overrasket

Carlsen har flere ganger uttrykt sin beundring for utslagsturneringer i sjakk. World Cup er blant de eneste eliteturneringene som spilles i det formatet. 128 spillere er med, før feltet tynnes ned til to finalister gjennom seks utslagsrunder.

– Det overrasker meg egentlig ikke at han meldte seg på. Han har sagt at han har sansen for formatet, og at han ville likt at verdensmesteren ble kåret gjennom en utslagsturnering, sier Svensen.

Les også

Jon Ludvig Hammer vant NM etter nervepirrende avslutning: – Jeg havnet i kjempetrøbbel

Carlsen er det store trekkplasteret i årets World Cup. Nordmannen er imidlertid langt fra den eneste sjakkstjernen som tar turen til Georgia. Stort sett alle de beste er med, deriblant Sergej Karjakin, Fabiano Caruana, Vladimir Kramnik, Vishy Anand, Levon Aronian og Wesley So.

– Det er en tøff og prestisjetung turnering. Nå spiller også de beste spillerne. Det er klart det betyr mye, for mange av spillerne er det siste mulighet til å kvalifisere seg til kandidatturneringen.

World Cup i Tblisi starter 2. september. I tillegg til Carlsen stiller også 18-åringen Aryan Tari - som er rangert som Norges fjerde beste spiller.

Tari er den eneste nordmannen som har klart å kvalifisere seg til en World Cup-turnering - med unntak av Carlsen. 2013 fikk Norge stille med fire spillere, men da var årsaken at turneringen ble spilt i Tromsø

Selve kandidatturneringen spilles våren 2018. Der skal åtte spillere i bikkjeslagsmål med en sjanse til å utfordre Magnus Carlsen til VM-kamp i potten. Deretter kulminerer VM-syklusen med VM-kampen høsten 2018.