Image, penger og legendestatus: Dette venter Carlsen etter VM-seieren

Derfor er det ingenting i sjakkverdenen som kan måle seg med VM-tittelen.

Etter VM-triumfen i Chennai, som han feiret i svømmebassenget, skjønte etter hvert Magnus Carlsen hvor viktig verdensmestertittelen i sjakk er.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh

Natt til torsdag ble Magnus Carlsen verdensmester for tredje gang, etter en durabelig kamp over flere uker mot Sergej Karjakin.

Carlsen ville klare seg med remis i det siste hurtigsjakkpartiet i New York, men nøyde seg ikke med det. Nordmannen vant partiet, etter et dronningtrekk som ble hyllet av ekspertene.

Les også

Carlsens siste trekk fikk ekspertene til å skrike. Hylles som VM-historiens beste

Magnus Carlsen er – og har i lang tid vært – i klar ledelse på verdensrankingen. Derfor var ekspertene enige før VM: Carlsen hadde vært verdens beste spiller – uansett resultat mot Sergej Karjakin. Men hva er da så viktig med VM-kampen som har preget norske aviser de siste ukene?

— Det er veldig stor forskjell. Hele klodens befolkning skjønner hva det betyr å være verdensmester, sier Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn, og forklarer videre:

— Ratingtall går opp og ned. Det er egentlig bare ekspertene som har helt kontroll på hva ratingen betyr. Det kan være vanskelig å sammenligne Magnus’ tall med Kasparovs tall, fordi det til og med er snakk om inflasjon i ratingsystemet. Derfor diskuterer folk hva ratingtallene egentlig betyr. Med verdensmestertittelen er det veldig enkelt. Enten er du verdensmester, eller så er du ikke verdensmester.

Les også

Carlsens rørende takk til faren: - Det beste mennesket jeg vet om

- Et problem

Etter at han ble verdensmester i 2013, fortalte Carlsen at han ikke helt hadde skjønt betydningen av tittelen før han erfarte det selv. Den kvelden han ble dyttet ut i svømmebassenget i Chennai– med et smil fra øre til øre– hadde livet hans forandret seg for alltid.

Magnus Carlsen ser på sin utfordrer Sergej Karjakin på pressekonferansen før VM-start.

— Jeg har vært veldig vant til å være i verdenstoppen, de siste årene som nummer én på rankingen, men alltid manglet den VM-tittelen, sa Carlsen få dager etter å ha beseiret Viswanathan Anand i 2013.Sjakkhistoriker Øystein Brekke mener det at Carlsen forstår tittelens betydning kan ha bidratt til at han har satt mer press på seg selv i Sotsji- og New York-VM.

— Du kan være verdens beste, men dersom du ikke er verdensmester, har du et problem. Man kan ikke hylle verdensmestertittelen som kolossalt fantastisk, samtidig som man bagatelliserer det å ikke være verdensmester.

Les også

Slik forklarte Carlsen det spesielle valget av sokker

De som aldri nådde opp

Bare se på Paul Keres. Da den estiske stormesteren døde i 1975, møtte over 100.000 mennesker opp i begravelsen hans i Tallinn. Den dagen sa alt om hvor stor han var, men etter at karrièren på toppnivå var over, fikk han likevel spørsmålet «hvorfor ble du aldri verdensmester?»

— Jeg var uheldig, akkurat som landet mitt, sa Keres.

Det berømte sitatet tolkes av mange som en antydning til at sovjetregimet motarbeidet esterens jakt på verdensmestertittelen - til fordel for russiske spillere. I dag regnes Keres, sammen med spesielt sovjetavhopperen Viktor Kortsjnoj, som blant de største spillerne som aldri ble verdensmester.

VM-kampen i 1978 mellom Anatolij Karpov og Viktor Kortsjnoj endte med seier til Karpov. Kortsjnoj regnes som én av tidenes beste spillere som aldri vant VM.

— Det er klart en VM-tittel påvirker hvordan en spiller blir husket. Viktor Kortsjnoj vil alltid bli husket som en fantastisk spiller på toppnivå i 60 år, men likevel er han også den som alltid tapte mot Anatolij Karpov, forteller Grønn.I sin nylig utgitte bok «Sjakken eller livet» skriver Grønn om kongerekken i sjakkhistorien. Før Carlsen var det – fra Wilhelm Steinitz i 1886 til Anand – bare 15 ubestridte verdensmestere. Gruppens eksklusivitet maksimerer spillernes begjær etter den legendariske tronen. Alle vil være i samme gjeng som ikoniske José Raúl Capablanca, Bobby Fischer, Anatolij Karpov og Garry Kasparov.

— At det har vært så få verdensmestere gjennom tidende, har økt prestisjen. Verdensmestertittelen er sjakkens fremste produkt, og det som er lettest å selge ut i samfunnet, sier Grønn.

- Selv Kasparov slet

Sjakk er nemlig ikke større på verdensbasis enn at kun de aller beste blir skikkelig rike. Magnus Carlsen tjener for eksempel betraktelig mer enn sine konkurrenter – og det har verdensmesterstatusen bidratt til.

— Selv Kasparov, etter at han ble slått av Kramnik (i 2000, journ. anm.) slet med imaget. Verdensmestertittelen fører med seg en magisk markedsposisjon. Man sier «her kommer verdensmesteren», ikke sant. Eks-verdensmester er ikke like vakkert, sier Øystein Brekke.

Betydningen av VM-tittelen er naturligvis Team Carlsen fullstendig klar over. Dagen etter VM-seieren i Chennai uttalte Carlsens manager Espen Agdestein at han hadde begynt å skjønne at interessen for Carlsen ville «vokse kraftig» fra det tidspunktet. Han skulle få rett.

— Bare se på Norge. Etter at Magnus ble verdensmester, har mediedekningen tatt helt av. Det var kjent at Magnus var verdens beste spiller også tidligere, men det var jo ikke tv-overføring fra sjakkturneringer, for eksempel, sier Grønn.

Markedsposisjonen, imaget og statusen VM-tittelen fører med seg viser hvor mye som faktisk har vært på spill i New York. Det har også vært å lese på Carlsens ansiktsuttrykk de siste dagene – fra den oppgitte Carlsen som slo ut med armene etter tapet i parti 8 – til den glisende Carlsen som snakket om en enorm lettelse etter seieren tre dager senere.

Hør Aftenpodden Sport. Hvor det blir sjakksnakk, Steven Gerrard, Bjørgen-maskinen og kalkuner på Manhattan: