Sjakk

Carlsen vil bruke året til å eksperimentere

Lørdag spiller Magnus Carlsen årets første turnering.

Verdensmester i sjakk Magnus Carlsen er klar for sin første turnering etter VM-seieren før jul. En storturnering i Nederland med start til helgen står for tur. Heiko Junge / NTB scanpix

Magnus Carlsen har lagt VM-suksessen, jule— og nyttårsfeiringen i Syden bak seg. Nå er han klar for nye utfordringer ved sjakkbrettet.

Det er nesten to år til han skal forsvare sin VM-tittel. Derfor er det en god anledning til å bruke årets turneringer til eksperimentering. Etter mange timer med analyser i forbindelse VM-partiene mot Vishy Anand, dukket det opp mange nye teorier. Og mye av dette materialet er ennå ikke er prøvd ut.

Første test for en solbrun Carlsen etter oppholdet på et hemmelig sted i Syden, blir den tradisjonsrike storturneringen i Wijk aan Zee med start lørdag.

Friere og offensiv

— Han kan spille litt friere og mer eksperimenterende sjakk. Jeg tror vi får se en offensiv Magnus Carlsen som vil spille god sjakk. Han har en del å gå på og vil nok ta i bruk noen teorier han ikke fikk brukt i VM-partiene. Der måtte han være ekstremt forsiktig med å ikke gjøre feil. Nå står ikke så mye på spill. Det blir spennende framover, sier Carlsens manager Espen Agdestein til NTB.

Carlsen deltar i turneringen for 11. gang. Det var i denne turneringen han slo igjennom som 13-åring da han gikk til topps i C-puljen i 2004. Han har senere gått til topps i hovedturneringen tre ganger, i 2008, 2010 og 2013. I fjor deltok han ikke, og den tidligere verdenstoeren Levon Aronian fra Armenia gikk til topps.

Caruana blant favorittene

Turneringen er en invitasjonsturnering og Carlsen skal ut mot 13 håndplukkede spillere. En rekke høyt rangerte sjakkspillere deltar med verdenstoer Fabiano Caruana i spissen. Også nederlandske Anish Giri er et spennende navn å møte for Carlsen.

Også den kvinnelige verdensmesteren kinesiske Yifan Hou deltar.

Magnus Carlsen har feiret jul- og nyttår på de sørlige breddegrader. Det har etter hvert blitt tradisjon i Carlsen-familien.

Turneringen i Nederland ble første gang arrangert i 1938. (©NTB)

 1. Les også

  Disse er nominert til Idrettsgallaen 2015

 2. Les også

  Anand: - Jeg vil ikke gruble mer over Carlsen-tapet

Les mer om

 1. Sjakk
 2. Magnus Carlsen

Relevante artikler

 1. SJAKK

  Carlsen reddet remis: – Jeg kjempet for livet

 2. SJAKK

  Han ofret vennskap og flyttet til Europa for nå drømmen. Men Carlsen står i veien.

 3. SJAKK

  Sjakkekspert: - Carlsen spilte som da han var 13 år

 4. SJAKK

  Carlsen etter at rivalen vant storturnering: – Jeg trenger en pause nå

 5. SJAKK

  Carlsen fortsetter vond, ti år gammel trend. NRK-ekspert tror han vet hvorfor.

 6. SJAKK

  Hvem følger i Karjakins fotspor? Her er Carlsens spådom før sjakkens største bikkjeslagsmål