Sjakk

Ekspertenes dom: «Alle» tror på Carlsen-triumf

En sjekk blant sjakkjournalister og kjennere i spillehallen i Sotsji levner Viswanathan Anand få sjanser.

Magnus Carlsen tvang på flere måter Viswanathan Anand til remis i det 10. partiet i sjakk-VM. Dermed er en hos de fleste eksperter storfavoritt til å vinne, selv om Anand fortsatt har sjansen.
  • Kurt B. M. Haugli

Sjakkpilene til Aftenposten, NRK og VGTV svinger jevnlig under hvert eneste parti som spilles her i Sotsji.

Vi gjorde en helt uvitenskapelig stemningssjekk blant noen sjakkjournalister og sjakkeksperter utenfor arenaen for å se hvordan sjakkpilen peker i det store matchbildet. Våre funn var strengt tatt ikke oppsiktsvekkende. «Alle» tror at Carlsen vinner.

— Nå er det mer enn 80 prosent sjanse for Carlsen-seier, sier Tarjei Joten Svensen, norsk sjakkjournalist og sjakkspiller.

— Minst 80 prosent sjanse til Carlsen, sier Aniek Paul som blant annet skriver for den indiske storavisen Hindustan Times. Han håper selvfølgelig på at «Tigeren fra Madras», som Anand kalles, skal gjøre et virkelig tigersprang i ett av de to siste partiene. Men han tror det ikke.

— Jeg tror det er 66 prosent sjanse for Carlsen-seier og 33 prosent sjanse til Anand, sier nestoren blant sjakkjournalistene i Sotsji, Leontxo García i den spanske storavisen El País.

Den spanske eksperten er altså litt mer skeptisk, men han er også unntaket. De fleste tror Carlsen, om ikke cruiser inne til match-seier, så vil han som står igjen som vinner.

Unntaket

En ekspert vil ikke være kategorisk. Ulrich Stoch er skriver om sjakk for den tyske storavisen Die Zeit. En av Tysklands mest seriøse og velrenommerte aviser. Han er mer opptatt av at det de to gjenstående partier blir spennende og byr på vakker sjakk.

— Jeg vil helst ikke være med på en slik vurdering med prosenttall. La oss håpe at vi ikke får to relativt kjedelig remis-partier til slutt i denne matchen.

— Jeg vil heller se to gode sjakkpartier, sier Stoch, som dog må innrømme at det selvfølgelig er Carlsen som har det beste utgangspunktet.

Les også

Carlsen: - Nervene er ikke noe problem

Måtte gå for remis

Disse relativt lite dyptpløyende analysene kom etter at Magnus Carlsen nærmest hadde tvunget Viswanathan Anand til remis i det 10. av 12 partier i VM-kampen. Etterpå kom det også frem et aldri så lite smil hos Magnus Carlsen. En Carlsen som har vært både alvorlig og til tider mutt på pressekonferanser tidligere denne uken.

Han vet veldig godt at avgjørelsen kan falle søndag.

— Nervene er som sagt ikke noe problem. Om jeg spiller godt nok er nå en ting, men det er ikke nervene det står på, sa Magnus Carlsen til norske medier da de flokket seg rundt ham etter den internasjonale pressekonferansen fredag.

Denne gangen var altså Carlsen en god del mer åpen i blikket og taletrengt.

— Klart man tenker litt mer over ting nå mot slutten. Jeg tenker selvfølgelig over resultatet i matchen og alt sånt. Men under partiene er alt fokuset på spillet.

Han ble også spurt om han er i god form.

— Den er OK , og jeg har ikke noe å klage på.

Anand fikk tidstrøbbel

Det var Viswanathan Anand som hadde hvit-fordel i fredagens parti. Kampen utviklet seg i en retning som Magnus Carlsen etter hvert kunne like. Til slutt fikk den indiske tittelutfordreren tidsnød og måtte sikre remis.

Dermed leder Magnus Carlsen VM-kampen 5,5 mot 4,5. Dersom Magnus Carlsen vinner søndagens kamp med hvit, så er det hele over. Han har forsvart tittelen. Dersom det søndag blir nok en remis, vil neste, siste og avgjørende parti spilles tirsdag. Den kampen må Anand i så fall vinne for å sikre nok en dag med tie-break-sjakk.

— Jeg tror ikke Magnus kommer til å sikre søndag. Han vil prøve å avgjøre denne VM-matchen da, men remis vil også være et greit resultat, sier Tarjei Joten Svensen til Aftenposten.

- Jeg må bare prøve

Anand skjønner at han ikke er i en spesielt bra posisjon i matchen. På pressekonferansen fikk han spørsmål om hvordan han skal slå tilbake og vinne det poenget som gjør at han nok en gang er likt med nordmannen.

— Jeg må bare fortsette å prøve. I dag var det en veldig intens kamp hvor Magnus forsvarte seg veldig bra. Vi får bare se, svarte utfordreren.

At det sjakkmessig var en interessant kamp kunne også Carlsen skrive under på.

— I dag oppsto det en interessant posisjon. Som sjakkspiller liker du det, sa 23-åringen fra Bærum.

Les også

  1. Nå kan Magnus Carlsen bli verdensmester i helgen

  2. Remis i sjakk-VM - Carlsen styrer mot tittelen

  3. Den psykiske VM-kampen: - Det er mye mer taktikk og skuespill enn vanlig

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen