Carlsens manager: - Han har ikke tatt av på noen måte

<p>Magnus Carlsen tenker lite på at han er tidenes beste sjakkspiller.</p>

London, United Kingdom 20121204.Magnus Carlsen (22) når en milpæl tirsdag kveld etter partiet mot Gawain Jones (t.h.) under den pågående sjakkturneringen London Chess Classic Carlsen er nå historiens beste sjakkspiller. Med en rating på 2857,4 poeng har han passert Garry Kasparovs rekord fra 1999.Foto: RAY MORRIS-HILL / NTB scanpix

Tirsdag ble Magnus Carlsen historisk da han, med en rating på 2857,4 poeng, passerte Garry Kasparovs rekord fra 1999. Det har fått stor oppmerksomhet i norsk og internasjonal presse, men Carlsen selv prøver å tenke minst mulig på det.

Hemmelig telefonnummer

— Han har fått med seg at det er stor interesse, og det setter han pris på. Men han prøver å skjerme seg fra det og ikke tenke på det, og han har ikke tatt av på noen måte. Det er ikke lurt for ham å lese alt som blir skrevet. Da mister han fokuset sitt, sier Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, til bt.no.

Carlsen har hemmelig telefonnummer og holder derfor bare kontakten med nærmeste familie og venner.

— Han prøver å opprettholde mest mulig normale forhold. Nå skal han prestere i dag og frem til mandag, etter det kan han slippe opp, sier Agdestein.

Manageren er på plass i London der han følger Carlsen i turneringen London Chess Classics.

— Nå er han opptatt av å vinne turneringen og å bli nummer én på januarlisten, sier Agdestein.

Verdens beste kvinnelige sjakkspiller

Torsdag kl. 15.00 møter han Mickey Adams.

— Det blir tøft, fordi han er svart i dag. Det er alltid vanskeligere enn å være hvit. Remis er også et greit resultat, men det er lov å håpe på seier, sier Agdestein.

Deretter venter fire nye runder, den første fredag mot verdens beste kvinnelige sjakkspiller gjennom tidene, Judit Polgar.

— Det er et nøkkelparti for Magnus. Han må ha 2,5 poeng for å klare rekorden til Kasparov ved neste offisielle liste 1. januar (fra Det internasjonale sjakkforbundet, FIDE, red.anm.). Magnus har også gode vinnersjanser mot Polgar. Hun blinker seg derfor ut som et sannsynlig "offer", sier Agdestein.

Grunnen til at Carlsen trenger én seier for at poengrekorden blir stående, er at man blir trukket i poeng hvis man taper kamper. Han vil også gå ned i rating ved remis, ettersom han er høyest ranket av alle i London-turneringen.

- Fysisk sliten av å spille sjakk

Generalsekretær i Norges Sjakkforbund, Liv Mette Harboe, har stor tro på at Carlsen vinner en av turneringens siste kamper og dermed beholder rekorden.

— Det føler jeg meg ganske sikker på. Jeg tror han vil vinne turneringen, sier Harboe.

Hun synes det er smart av Magnus Carlsen å skjerme seg.

- Man blir veldig fysisk sliten av å spille sjakk, og det krever energi å holde fokus. Det er mange som føler at det glipper på slutten av en turnering fordi de blir for spent. Men det har ikke vært Magnus' problem tidligere. Han har vært flink til å fokusere, også langt ut i turneringen , sier Harboe.

Hun er mektig imponert over den norske 22-åringen og rekorden han satt tirsdag.

— Det er en kjempeflott prestasjon og helt unikt. Det er veldig gøy for alle oss som jobber med sjakk at vi får oppmerksomhet og at man ser at de som jobber hardt oppnår resultater, sier hun.

Generalsekretæren er sikker på at Carlsens innsats vil føre til flere, norske sjakkspillere på sikt.

— Magnus har vært en sensasjon siden han var 13 år, og vi har et veldig stabilt medlemstall de siste årene. Men jeg har fått inntrykk av at det er mindre nerdete å være sjakkspillere nå, så på sikt tror jeg dette vil ha noe å si for rekrutteringen, sier Harboe.