Sjakk

Kasparov: - Putin sendte sjakktoppen på Ukraina-oppdrag

Legendens konspirasjonsteori får sjakkpresidenten til å frese av sinne.

Gary Kasparov mener Vladimir Putin sendte FIDE-presidenten til Ukraina.
 • Nicholas Bergh
  Nicholas Bergh
  Journalist

Den bitre feiden mellom Kirsan Iljumzjinov, president i det internasjonale sjakkforbundet FIDE, og sjakklegenden Garry Kasparov har pågått i en årrekke, og nådde nye høyder da Kasparov gjorde et mislykket forsøk på å ta over makten i FIDE under sjakk-OL i Tromsø sommeren 2014. Nå er de i tottene på hverandre igjen.

Bakgrunnen er en konspirasjonsteori fremmet av Kasparov i et intervju med det ukrainske nettstedet obozrevatel.com.

Kirsan Iljumzjinov og Garry Kasparov er bitre fiender. Nå kaller sjakkpresidenten Kasparov for en løgner.

Kasparov reagerte på at Iljumzjinov, som er en venn av Russlands president Vladimir Putin, reiste til den ukrainske byen Lviv og at FIDE bestemte at VM-kampen for kvinner skulle arrangeres der.Kasparov, som er en av Putins mest profilerte kritikere, antydet at Iljumzjinovs tur var et ledd i en Putin-plan om å annektere deler av Ukraina.

— Jeg kan ikke forestille meg at en Putin-agent ville reist dit uten en spesiell oppgave, sa Kasparov i intervjuet ifølge chess-news.ru.

FIDE-president Iljumzjinov mener han ikke stammer fra aper, men fra romvesener. Les mer her.

- En løgner

Kommentarene får Iljumzjinov til å frese. I et innlegg publisert på FIDEs offisielle hjemmesider går han til angrep på Kasparov.

— I et intervju lyktes Kasparov med å fornærme alle, innleder sjakktoppen.

— Kasparov tapte FIDE-valget, men gjør stadig sitt ytterste for å skade sjakk ved å blande sjakk og politikk og finne opp eventyr som støtter hans politiske agenda. Han har blitt profesjonell i sin fremtreden, men dette er Garry. Han bryr seg ikke om sjakk, men bare seg selv og hans politiske mål, fortsetter Iljumzjinov, før han legger til:

— Garry er en stor spiller og en enda bedre løgner!

Carlsen støttet Kasparov

Videre hevder sjakkpresidenten at han ble invitert til Lviv av ukrainske myndigheter, og at kun Kasparov «med hans store evne til å innbille seg ting» kan tro at besøket var et ledd i dekonstruksjonen av den ukrainske stat.

Garry Kasparov har vært en viktig skikkelse i Magnus Carlsens sjakkkarrière. Her fra 2010.

Da Iljumzjinov og Kasparov var involvert i bikkjeslagsmålet om FIDE-makten i 2014, vegret hovedvekten av verdens beste sjakkspillere seg for å gi sin støtte til en av kandidatene.Verdensmester Magnus Carlsen var imidlertid et unntak. Han var klar i sin støtte av Kasparov, som fungerte som nordmannens trener over to perioder tidligere i karrièren.

VM-kampen Kasparov kritiserte vil bli utkjempet av kineseren Hou Yifan og ukraineren Anna Muzychuk. Carlsens neste VM-kamp, som er berammet til 2016, vil trolig finne sted i USA.

 1. Les også

  Kasparov: - Alle vil slå Carlsen

 2. Les også

  Kasparov om presset fra norske fans: - Distraksjoner og emosjonell spenning

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  FORELDRELIV
  Publisert:

  Psykologen: Bruk tid med sønnene dine denne høsten, og vis hvordan man er en skikkelig mann anno 2022. Ikke 1942.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5