Sjakk

På ett område har Carlsen revolusjonert sjakken. Det kan også bli hans bane: – Alle andre har lært det

Verdensmesterens spådom har gått i oppfyllelse. Fra mandag møter Magnus Carlsen sine konkurrenter igjen. Da starter Norway Chess i Stavanger. Turneringen har samlet 10 av verdens beste spillere.

Magnus Carlsen har hatt stor innflytelse på sine konkurrenter.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Chennai, India – 16. november 2013: Igjen satt han der, Viswanathan Anand, med en resignert mine. Han lente hodet på sin høyre håndflate, og gløttet ned på brettet. Han unngikk øyekontakt med mannen som satt overfor ham: Magnus Carlsen. Anand hadde nettopp innsett at fem timer med lidelse, fem timer med å ransake hodet etter det beste, mest forløsende trekket, var forgjeves. Igjen.

Det var kun minutter siden det så ut som at Anand skulle klare remis. I NRKs direktesending sto pilen da dødt på midten. Teoriene om hvordan Carlsen kunne sikre seieren ble tynnere og tynnere. Nyfrelste sjakkfans hjemme i Norge hadde mistet troen. Men det hadde ikke Magnus Carlsen.

22-åringen malte bare på, satte opp felle etter felle – og til slutt gikk Anand fem på.

Magnus Carlsen og Viswanathan Anand under det sjette VM-partiet i 2013. Carlsen vant til slutt partiet etter å ha presset i timevis.

Dette partiet, det sjette i VM-kampen i 2013, avgjorde i praksis Magnus Carlsens jakt på sin første verdensmestertittel. Sjakkekspert Atle Grønn bruker imidlertid også dette partiet som et eksempel på Carlsens kanskje mest kjente egenskap som sjakkspiller. Egenskapen som nå har spredt seg i verdenseliten: Kampviljen.

– Det var en tårnsluttspill som er helt umulig å vinne, erindrer Grønn i dag.

– Computerne sa 0,0. Så ofret Magnus tre bønder, og da gikk Anand i en felle. Anand er et menneske. Magnus vant det partiet med svarte brikker, og det knekket Anand, forklarer Grønn til Aftenposten.

Les også

Magnus Carlsens nye utseende får oppmerksomhet i sjakkmiljøet: – Jeg hadde ikke noe valg

Carlsen: – Det er ikke naturlig

Senere beskrev en knust Anand nederlaget som et «hardt slag». Slaget var for hardt til at han klarte å reise seg. Anand vant ikke et eneste parti i VM-kampen – og etter 10 runder var det hele over.

Carlsen vant sin første VM-tittel på sin måte, med nådeløst, uimotståelig og tålmodig press. Kanskje var det ikke åpningene, eller sluttspillstriksene, som var selve lærdommen fra denne VM-kampen, men kampviljen.

I et intervju med Financial Times i 2014, forklarte Carlsen at han håpet innstillingen hans ville inspirere andre sjakkspillere.

– Flere må endre holdning. For mange har sett på sjakk som en vitenskapelig prosess, der du utveksler ideer i åpningen og midtspillet, og dersom man ikke har et klart overtak, avtaler man remis. Men du må kjempe til slutten. Jeg har sluttet å akseptere remis – det er ikke en naturlig del av spillet. Jeg tror andre vil gjøre det samme, sa Carlsen.

Les også

Legendarisk sjakkspiller advarer Magnus Carlsen: – Kan få problemer

– Carlsen er forklaringen

Carlsens spådom har gått i oppfyllelse. Det har nemlig blitt en trend blant verdenseliten å kjempe lenger for å vinne partier. Mange mener trenden er på grunn av Carlsen, blant andre én av nordmannens argeste konkurrenter Levon Aronian.

– Jeg mener Carlsen er forklaringen på den tøffe konkurransen (i verdenseliten, journ.anm.). Han spiller vakker sjakk, men kampviljen er enda viktigere for sjakken, og den har han tent, sier Aronian i et intervju med det tyske nettstedet SPOX.

Her avbildes Levon Aronian under Norway Chess i 2016. Også i år skal Aronian delta i turneringen.

– Nå er det flaut

Fotballinteresserte kan kjenne seg igjen i de kampene på slutten av en sesong, mellom to lag midt på tabellen, der begge lever godt med uavgjort. Tilsvarende kampinnstilling var i ferd med å bli et problem innen sjakken.

Det aller korteste partiet i VM-historien stammer fra 1963, da Mikhail Botvinnik og Tigran Petrosjan ble enige om remis allerede etter 10 trekk. Raske remiser forekommer fortsatt i sjakkverden – men i dag er det mer skam forbundet med det.

– Magnus bidro til å gjøre sjakk til en kamp på brettet. Han er tålmodig og villig til å sitte i flere timer ved brettet. Nå er det å ta en rask remis ganske flaut. For 30 år siden var det akseptert. Magnus har satt en ny standard. Han har gjort at det nærmest ikke er akseptert å inngå en rask remis. Han har fått med seg de andre på dette. Nå spiller stort sett alle de beste spillerne relativt tøft, forteller Atle Grønn, som er sjakkspaltist i Aftenposten og internasjonal mester i sjakk.

Aronian, som selv er kjent for sine vakre angrepspartier, er enig.

– Alle kjemper nå til den siste bonden, sier Aronian.

Les også

Sjakkdronningen sjokkerte ekspert – så rystet hun Carlsen

Sjakkekspert Atle Grønn mener Magnus Carlsens kampvilje har endret sjakken.

– Har skapt entusiasme

Det er ikke tilfeldig at uavgjortresultatet knapt eksisterer i amerikanske idretter. Det har lenge eksistert en teori om at det er vinnere og tapere som selger – og at uavgjort dermed ikke er gunstig fra et kommersielt perspektiv.

I sjakken har det derfor lenge vært diskutert grep for å redusere andelen remis-partier. Blant forslagene er at spillerne skal få mindre tid på klokken. Da vil de gjøre flere feil, noe som reduserer remis-sjansene.

Trenden om økt vinnervilje blant verdenseliten er uansett positiv for sjakkinteressen på verdensbasis, tror Atle Grønn.

– Magnus har den spesielle energien, og han har klart å skape entusiasme for spillet ved å fokusere på kampelementet, sier Grønn.

Les også

Ga blaffen i dronningen – her er forklaringen bak Carlsen-trekkene som ble rost opp i skyene

Usikker på Carlsen-dominans

I storturneringer de siste årene har Carlsen hatt klart best resultater i verdenseliten. Igjen og igjen har evnen til å presse ut seire fra remisstillinger vippet turneringer til nordmannens fordel.

Kanskje blir det imidlertid Carlsens store forse som til slutt knekker ham.

– Jeg er ikke sikker på hvor lenge han holder på verdensmestertittelen, for nå har alle andre lært dette med kampvilje fra ham. Både eldre og yngre spillere. Han er fortsatt den beste spilleren, men det kommer til å bli mer interessant fremover, sier Aronian.

Fra mandag får Carlsen muligheten til å kjempe sine konkurrenter i senk igjen. Da starter Norway Chess i Stavanger. Turneringen har samlet 10 av verdens beste spillere.

Aftenpodden Sport dro til fjells for å møte langrennsstjernene våre – for å snakke om barn, fotball, ferie og brunfarge. Blant annet:

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk