Bunnsolid Carlsen sikret VM-tittelen: - Total utspilling

Stor tabbe ødela for Sergej Karjakin.

Magnus Carlsen gliser etter seieren over Sergej Karjakin.

SERGEJ KARJAKIN-MAGNUS CARLSEN 1–3

NEW YORK/OSLO: - Vi får se, svarte Magnus Carlsen da han ble spurt om hvorfor han ville ha omspill, etter den lynraske remisen i parti 12 i New York.

Natt til torsdag fikk vi se.

Carlsen var aldri truet i hurtigsjakken, og kunne innkasse sin tredje VM-triumf etter bunnsolid spill. Og det på sin 26-årsdag!

– En VM-tittel er noe man kjemper for lenge, så det er ikke noe gøy å miste. Jeg er veldig, veldig lettet over å ha beholdt den, sier Carlsen til NRK.

– Det var ikke lett i dag heller. Etter det andre partiet tenkte jeg «nei, ikke nå igjen». Men jeg følte jeg spilte mye bedre enn han, sier verdensmesteren til VGTV.

– Det har vært en hard kamp. Han har gitt veldig god motstand, fortsetter han.

Sergej Karjakin var naturligvis skuffet etter nederlaget.

– Jeg vil prøve å gjøre det bedre neste gang. Jeg spilte veldig dårlig i dag, sier han til arrangørens offisielle TV-sending.

Sekundanten: - Viste virkelig klasse

Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen mener triumfen var én av de vanskeligste i verdensmesterens karrière så langt.

– Han viste virkelig klasse i dag. Det var en hard kamp, men det var fortjent at han vant. Ikke alt har fungert for Magnus denne kampen, det er tydelig. Men han er uten tvil verdens beste. Dersom du vil være et supernavn, som han er, må du også ha suksess når det ikke fungerer, sier Nielsen til Aftenposten.

Magnus Carlsen gjør et trekk i omspillsrunden onsdag kveld.

Hyllet av eksperter etter tredje parti

12 partier var spilt uten at noen av de to kunne kalle seg verdens beste. Derfor måtte den 13. spilledagen – ekstraomganger – til.

I sjakkverdenen var det knyttet enorme forventninger til omspillet, som ble spilt med raskere tidskontroll enn de ordinære partiene tidligere i VM.

Carlsen trengte imidlertid ikke lynsjakkpartier for å vinne. Allerede etter hurtigsjakken, som varte rundt én time pr. parti, var det over.

Det tredje partiet ble avgjørende, etter at Sergej Karjakin gjorde en stor tabbe etter langvarig press fra nordmannen.

- Magnus spilte helt fantastisk, sa Aftenpostens sjakkespaltist Atle Grønn i NRK-studio etter det tredje partiet.

- Total utspilling. Nydelig spilt av Magnus, sa Simen Agdestein i VGTVs studio.

Etter den imponerende seieren i parti tre, sikret Carlsen tittelen med nok en seier i det fjerde partiet.

Karjakin-brøler i tredje parti

Carlsen hadde initiativet også i de to første partiene, men begge endte remis.

Spesielt i det andre partiet hang Karjakin i tauene. Carlsen fikk kritikk for å ha oversett et trekk som ville tvinge Karjakin til nederlag. Les mer her:

I det tredje partiet fortsatte imidlertid Carlsen å presse, selv om han hadde svarte brikker. Etter at Carlsen stablet opp et tårn og en dronning på syvenderaden, der også Karjakins konge stod, gjorde russeren en feilvurdering.

Karjakin tok en bonde på c7, noe både ekspertene og sjakkcomputerne vurderte til å være et veldig dårlig trekk.

Like etterpå innså han feilen, og strakk ut hånden. Dermed trengte Carlsen bare å klare remis i det siste hurtigsjakkpartiet.

Karjakin hadde da svarte brikker, og valgte en mer aggressiv åpning enn han hadde gjort tidligere i VM. Karjakin klarte imidlertid ikke å sette Carlsen på de aller største prøvene, og det ble med forsøket for russeren. Til slutt satte Carlsen inn et dødelig angrep.

Dermed kunne Carlsen glise bredt etter sin tredje VM-triumf.