Sjakk

Nigel Short bekrefter at han stiller som FIDE-president

– Han er mer vulgær i språket enn Trump, sier sjakkekspert Atle Grønn.

Nigel Short (til høyre) er også en populær kommentator. Her analyserer han en Norway Chess-runde sammen med makker Dirk Jan ten Geuzendam.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Fra 23. september til 6. oktober blir sjakk-OL arrangert i Batumi, Georgia. Der vil også presidenten i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) bli valgt.

Det er allerede kjent at FIDE-presidenten gjennom 23 år, Kirsan Iljumzjinov, skal stille. Som motkandidat får han sin tidligere visepresident Georgios Makropolous.

Aftenposten har imidlertid fått opplyst fra flere kilder at en tredje kandidat stiller.

Nå bekrefter den britiske stormesteren Nigel Short at han sikter seg inn på presidentvervet.

– Ja, min intensjon er å stille, skriver Short i en e-post til Aftenposten.

  • FIDE har vært i hardt vær den siste tiden. Fikk du med deg denne saken? Carlsens VM får massiv omtale. Nå vekker behandlingen av kvinnene harme.

Beinhard valgkamp

Shorts kandidatur vil bli offisielt annonsert mot slutten av mai. Dermed vil valgkampen eskalere enda et hakk, etter at intrigene mellom Iljumzjinov og Makropoulos har utspilt seg som en såpeopera de siste månedene.

Short forklarer i e-posten at han mener sjakkverden fortjener et bedre alternativ enn Makropolous og Iljumzjinov.

Som sjakkspiller nådde Short det absolutte toppnivå. Han spilte VM-kamp mot Garry Kasparov i 1993. Briten er også kjent som svært frittalende.

– Han er ekstremt udiplomatisk. Jeg er spent på om han kan få støtten han trenger, sier Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn.

– Av alle som kritiserer Iljumzjinov og Makropoulos, er Short mest spissformulert. Han er mer vulgær i språket enn Trump. Men han er morsom, og han har ofte rett i kritikken. Det er bare det at han er så langt fra en samlende, diplomatisk skikkelse som man kan tenke seg, fortsetter Grønn.

Kirsan Iljumzjinov har vært svært omstridt som FIDE-president. Her klapper han for Magnus Carlsens etter sistnevntes VM-triumf i 2016.

Flere legender har prøvd

Iljumzjinov er på sanksjonslisten til det amerikanske justisdepartementet, på grunn av sine koblinger til den syriske regjeringen. Likevel har han nektet å gå av.

Makropolous har sittet som fungerende president det siste året, men også han er omstridt.

Grønn mener Short er et interessant alternativ til Iljumzjinov og Makropoulos. Sjakkeksperten trekker også frem at briten har «mer integritet i sjakkmiljøet» gjennom sin imponerende karrière som sjakkspiller.

– Men det å være en kjent sjakkspiller har vist seg ikke å være nok tidligere, sier Grønn - i henvisning til at de to tidligere verdensmestrene Garry Kasparov og Anatolij Karpov begge har prøvd å ta opp kampen med Iljumzjinov tidligere, uten hell.

Norsk sjakktopp er usikker

Midt opp i kaoset skal Norges Sjakkforbund velge en kandidat.

Sjakkpresident Morten L. Madsen forteller at han mottok et brev fra den russiske ambassaden allerede tidligere i vår. Der ble han bedt om å stemme på Iljumzjinov.

– Jeg svarte høflig at vi kommer til å ta stilling til de ulike presidentkandidatene når det er endelig klart hvem som stiller.

Ingen beslutning blir tatt før Norges Sjakkforbunds sentralstyre blir utformet. Det skjer 8. juli, under NM i Sarpsborg.

Norges Sjakkpresident Morten L. Madsen er usikker på om Nigel Short passer som FIDE-president.

Short er av mange ansett som Vestens kandidat i valgkampen, men sjakkpresident Morten L. Madsen gir altså ingen garantier om hvem han støtter.

– Jeg kjenner Nigel Short som stormester i sjakk og sjakkspiller. Jeg er usikker på i hvilken grad han har de politiske egenskapene og næringslivsforbindelsene som en president trenger, sier Madsen til Aftenposten.

Les mer om

  1. Sjakk