Sjakk

Ekspertene mener Carlsen har mistet overtaket: - Han er overhodet ikke redd for Magnus lenger

Magnus Carlsen beklaget lørdag kveld at det hadde vært lite fyrverkeri så langt. Det kommer, tror det fleste som vet litt om sjakk.

Sergej Karjakin virker å ha god kontroll så langt i VM-kampen. Her setter han seg ned i forkant av pressekonferansen etter det første partiet, som endte med remis.
  • Kurt B.M. Haugli

NEW YORK: To uavgjorte kamper i sjakk-VM så langt og på grensen til det kjedelige i de seks timene det har vært spilt om VM-tittelen.

Ekspertene er enige om at det er Sergej Karjakin som har kommet best ut av de to første sjakkpartiene på det gamle fiskemarkedet nederst på Manhattan.

Men når man ser bort ifra den noe underlige åpningen Magnus Carlsen presenterte i det første partiet, har det ikke vært all verden å glede seg over for den noe ukyndige tilskuer. Noe som svært mange av de hundretusener som følger sendingene fra i Norge nettopp er. Akkurat det kan ekspertene som følger VM ringside være enige om.

Les også

Sjakklegenden: - Magnus er helt spesiell

Normal kjedsomhet

— Ja det har vært litt kjedelig, men det er normalt. Men en kjedelig start betyr ikke at hele matchen kommer til å bli kjedelig, sier Jonathan Tisdall. Han er leder for toppsjakk i Norges Sjakkforbund og er selv stormester (GM). Han var lagleder da Carlsen var med det norske laget til sjakk-OL i Baku tidligere i høst.

Den ungarske stormesteren Denes Boros er enig med Tisdall.

SLITSOMT? Magnus Carlsen ser bare sånn passe engasjert ut under kampen om VM-tittelen mot russiske Sergej Karjakin i New York.

— Den første kampen var spennende for dem som kan litt sjakk. Der prøvde Carlsen virkelig hardt. Men Karjakin spilte som en god bokser. Han ble ikke grepet av panikk. Ja, det andre partiet var direkte kjedelig, sier Boros som bor i USA og jobber som sjakkjournalist.Det er helt åpenbart at det er svært mange som mener at Sergej Karjakin er den som har vært heldigst med de to første dagene av VM-matchen.

— Han har fått vise frem at han overhodet ikke er redd for Magnus lenger. Lørdag kunne han sørget for at kampen gikk til remis på et tidlig tidspunkt, men han inviterte Carlsen til å gjøre kampen lenger. Det er et tegn på selvtillit fra Karjakins side, sier Leontxo Garci. Han er en av verdens fremste sjakkjournalister og skriver for den spanske storavisen El Pais.

Les også

Ny remis for Carlsen: - Jeg kan ikke klage

Russerens selvtillit

At Karjakin har et bitte lite overtak er også konklusjonen til Aftenposten og Dag og Tids sjakkspaltist Atle Grønn.

— Det er ikke uventet at det blir en del remiser i starten av kampen. De føler hverandre på tennene. Samtidig er det Karjakin som har mest grunn til å være fornøyd med utviklingen av VM-matchen så langt, sier Atle Grønn.

Han får støtte av Jonathan Tisdall.

— Jeg gir en liten fordel til Karjakin fordi han har klart å roe seg ned og komme inn i matchen. Det var viktigst for han. Han har ikke bare vist at han har selvtillit, men han har sett veldig avslappet og komfortabel ut, sier Tisdall til Aftenposten.

Men selv om det har vært litt langdrygt i sjakkhallen, så mener de fleste at det er tidlig i matchen. Det som ikke er så godt kjent med sjakktradisjoner, er ikke helt klar over at en VM-match i langsjakk tar tid. Det er ikke som idrettsstevner flest, hvor avgjørelsen kommer fort. Atle Grønn sammenligner likevel det som skjer i New York med en fotballkamp som varer veldig lenge.

— Det står uavgjort og det er fortsatt ti partier til å spille. Uavgjort betyr jo at det er spennende. En fotballkamp som vipper på 2–2 er ikke avgjort. Når det ene laget leder 5–0 er det ofte kjedelig og avgjort, sier Grønn.

Les også

Da denne mannen plutselig dukket opp på Carlsens VM-kamp, innså eksperten hva som står på spill for Putin

Lover mer sirkus

Vår ungarske stormester og sjakkjournalist er sikker på at dette kommer til å ta seg kraftig opp etter hvert.

— Når de første tre-fire kampene er over, tror jeg dette kommer til å ende opp som et gedigent fyrverkeri fra kamp fem eller seks og utover, sier Denes Boros.

Leontxo García er klar på at Magnus Carlsen må ta flere sjanser når han har åpning med hvit.

— Hvis Magnus føler seg bra og er hundre prosent, så vil han antagelig presse mer. Hvis han er selvsikker vil vi også få se at Carlsen kommer til å ta sjanser, sier den spanske sjakkjournalisten.

Og hvis noen lurte på hva den gamle verdensmester Garry Kasparov skulle mene om de to partiene som er spilt så langt, så er det klar tale fra den kanten som vanlig.

— En av de beste indikatorene på at et sjakkparti er interessant, er at amatørene ikke synes det, skriver han på sin Twitter-konto.

Lett kaotisk utenfor brettet

De to første spilledagene i New York har vært en publikumssuksess i den grad man kan kalle 3–400 sjakkentusiaster en suksess. Men publikumsoppmøtet var åpenbart litt i meste laget for arrangøren.

POPULÆRT: Det har vært mer enn fullt i publikumsområdene i spillehallen som ligger i 3. etasje i det gamle fiskemarkedet helt nederst på Manhattan.

Lørdag var det lange køer for å komme inn i arenaen. Og når publikum først var inne i bygningen tok det sin tid før de fikk sine avmålte minutter inne ringside til glassburet for Carlsen og Karjakin gjør opp om tittelen. De blir bare sluppet inn i puljer og de får bare være inne i rommet en begrenset periode.I dag spilles tredje parti i VM-kampen. Ettersom det er vanlig arbeidsdag vil det neppe bli samme trengselen i spillehallen og publikumsområdene som lørdag.

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen