Carlsen møtte Karjakin: - De hilste, men snakket ikke med hverandre

Verdensmesteren og utfordreren inspiserte spillelokalene.

Det stort sett bare arbeidsfolk som gjorde siste finpussen å ta bilde av onsdag ettermiddag utenfor spillelokalene i Fulton Market nederst på Manhattan.

NEW YORK: Det lukter ikke fisk lenger rundt Fulton Fish Market helt nederst på Manhattan. Spillelokalet som ligger midt i en enklave av New York hvor det fortsatt er hus som har stått i mer enn hundreogtyve år, var helt til for 11 år siden ett av USAs største fiskemarked.

Les også

Carlsen er storfavoritt i VM, men motstanderen var et enda større talent

Snek seg inn – og ut

Nå er området fullt av restauranter og museer. Det var her de to kamphanene Magnus Carlsen og Sergej Karjakin onsdag kveld (norsk tid) snek seg inn for å inspisere spillelokalene. Magnus Carlsen kom først sammen med sitt følge ledet av manager Espen Agdestein.

Noe senere ankom Karjakin med sitt følge. Begge stakk inn VIP-inngangen til spillelokalene hvor det var hektisk aktivitet for å gjøre seg ferdig med den siste finpussen før det hele åpner med en pressekonferanse torsdag ettermiddag (norsk tid).

Her sniker Sergej Karjakin seg in VIP-inngangen for å besiktige lokalene som VM-kampen skal spilles.

Inne i lokalene i Fulton Market møttes de to for første gang i New York og i arenaen hvor kampen om VM-tittelen skal stå. Det ble et møte som var preget av høflighet og distanse, skal vi tro manager Espen Agdestein. Norske medier, bortsett fra NRK som er rettighetshaver og New York Times, fikk ikke komme inn i spillelokalene to dager før kampstart.

— De to hilste på hverandre, men de snakket ikke sammen, sier Espen Agdestein om møtet med motstanderen.

Les også

Premiepotten er enorm, men kan ikke måle seg med det som kan vente Carlsen etter VM

Har gått inn i en sjakkboble

Magnus Carlsen er i ferd med å gå inn i sin konkurranseboble og da lar han minst mulig av verden utenfor sjakken komme inn på seg. Derfor stakk de fra lokalene etter inspeksjonen ut en sideinngang. Carlsen og co visste at det sto en håndfull journalister og ventet utenfor hovedinngangen.

Den gamle markedshallen som ligger i skyggen av en motorveien FDR Drive og med god utsikt til Brooklyn Bridge fra toppetasjen, er spesialinnredet for konkurransen.

De to skal spille inne i et glassbur uten utsikt, men hvor publikum har fullt innsyn.

— Vi fikk testet og det virket som om det faktisk er et lydtett rom, sier Espen Agdestein etter inspeksjonen.

Han er i det hele tatt godt fornøyd med spillelokalene og ikke minst med at VM-kampen finner sted i nettopp New York.

— Nå i dag, to dager før de begynner, er det fortsatt mye som ikke helt er på stell. Men det er vi vant til og dersom de blir ferdig kommer dette til å bli en veldig god arena for sjakk, sier Agdestein til Aftenposten.

Det er det russiske selskapet Agon som arrangerer VM-matchen. Dette selskapet har kjøpt rettighetene til å arrangere mesterskapet av Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

Les også

Russerne ansatte henne for å knuse Magnus Carlsen

Satser på egen produksjon

Agon har helt siden VM-kampen i OL-pressesenteret i Sotsji for to år siden, sagt at den neste tittelkampen skulle gå i USA. Men det var først i år at det ble klart at New York skulle være åsted og det var først sent på våren klart at Fulton Market skulle være arena.

Det ble jobbet hektisk onsdag ettermiddag for å få alt klart til mesterskapet. Her er det noe av plakatsøylene som skal være i publikumsdelen av lokalene som er på vei inn på Fulton Market.

Selskapet har solgt TV-rettighetene i Norge til NRK og VG, mens de selv samtidig har bygd opp en solid stab til egen produksjon.

Denne gangen vil det være mulig å være til stede inne i spillelokalet via 360 garders kamera og det er også mulig å se kampen i 3D via VR. Men de sjakkinteresserte må betale.

De har også leid et par norske journalister til å jobbe med sine egne sendinger.