Carlsen får ikke forsvare VM-tittelen på hjemmebane

Norges Sjakkforbund og rettighetshaveren til VM avslutter samarbeidet.

Magnus Carlsen vant sjakk-VM i desember etter omspill mot Sergej Karjakin.
  • Pål Strande Gamlemoen
    Pål Strande Gamlemoen

– Ideen om å ha en VM-match i sjakk i Norge mens vi har verdensmesteren har fått tilslutning fra alle hold, og NSF mottok i desember 2016 økonomisk støtte fra Oslo kommune for å utarbeide en søknad om å få det neste mesterskapet til Oslo, sier Geir Nesheim, generalsekretær i Norges Sjakkforbund (NSF).

I desember ble Magnus Carlsen verdensmester for tredje gang etter å ha beseiret Sergej Karjakin etter et dramatisk omspill.

Siden har Norges Sjakkforbund forsøkt å få VM i 2018 til Oslo, slik at Carlsen kunne ha forsvart tittelen på hjemmebane. World Chess Events Ltd. eier rettighetene til VM-syklusen. Sjakkforbundet og World Chess er enige om å avslutte prosessen, etter tett dialog.

Stoppet grunnet manglende finansiering

World Chess skriver følgende i en pressemelding: – World Chess er blitt enige med NSF om å avslutte søknadsprosessen til VM i 2018, etter at det har tatt for lang tid å sikre finansiering.

Rettighetshaveren understreker at World Chess støttet sjakkforbundets anstrengelser for å få VM til Oslo.

– Prosessen med VM-søknaden har i alle fall gitt mye nyttig erfaring, og NSF vil ikke utelukke at VM i sjakk kan komme til Norge ved en senere anledning, sier Nesheim.

Sjakkforbundets president, Morten L. Madsen, forteller om at godt samarbeid med World Chess, men at finansieringstiden tok for lang tid.

– Vi så at de hadde behov for en avklaring raskere enn det vi klarte å få finansiering på plass. Det krever nok mer omfattende arbeid for å få dette til.

Sjakkpresidenten forteller videre sjakk-VM i 2020 er en ny mulighet for å få mesterskapet til Norge.

Byen som får være vertskap for VM i 2018 blir annonsert senere i juni.

Les hele pressemeldingen fra World Chess her.

Carlsen-leiren: – Synd

Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, og resten av teamet rundt den norske verdensmesteren, har fulgt prosessen fra sidelinjen.

– Vi har ikke vært involvert i prosessen på noen måte, men det er synd. Jeg vet at Magnus synes det hadde vært veldig gøy å spille VM-kamp i Norge. I tillegg hadde det vært en vanvittig «boost» for sjakken i hele landet, forteller Agdestein.