Sjakk

Dramatisk da Carlsen fortsatte seiersrekken

Magnus Carlsen tapte sitt første parti med hvite brikker, men snudde til seier mot ukrainske Vasil Ivantsjuk i Legends of Chess-turneringen.

Magnus Carlsen fortsetter å imponere. Foto: Maria Emelianova / AP

  • NTB

Magnus Carlsen tapte første parti med hvite brikker, men snudde til seier mot ukrainske Vasil Ivantsjuk etter armageddon i Legends of Chess-turneringen.

Carlsen havnet i trøbbel tidlig, men hentet seg fint inn og vant til slutt mot Ivantsjuk i et spennende oppgjør. Dermed har nordmannen vunnet fem av fem runder så langt i Legends of Chess turneringen. Han står imidlertid ikke med full pott lenger, da seier i armageddon bare gir to poeng, ikke tre.

Dermed fikk han Jan Nepomnjasjtsjij opp på siden av seg i turneringen. De to har begge 14 av 15 mulige poeng og er fire foran Vladimir Kramnik på 3.-plass.

Carlsen har startet glimrende i Legends of Chess og sto med seier i alle fire rundene og 12 poeng før lørdagens kamp mot ukrainske Ivantsjuk. Han hadde ikke tapt et eneste parti, og fredag knuste han israeleren Boris Gelfand med seier i tre strake partier.

Les også

Solskjær kan hjelpe Magnus Carlsen til utrolig bragd

Blytungt

Ivantsjuk rystet Carlsen, som fikk en blytung start på dagen da han tapte det første partiet med hvite brikker.

– Det var ikke ideelt. Jeg var mest irritert over å ha spilt såpass dårlig, heller enn at kampen var i ferd med å settes over styr, sa Carlsen til TV 2.

Den norske sjakklegenden kom sterkere tilbake i neste parti og presset sin ukrainske motstander hardt ved flere anledninger, men måtte nøye seg med remis.

Et dramatisk tredje parti, som lenge så ut til å ende med remis, endte i stedet med seier for Carlsen med hvite brikker. Dermed utlignet han til 1,5-1,5 før siste parti, der 29-åringen skulle spille med svarte brikker.

Der virket Ivantsjuk fast innstilt på å oppnå remis. Det klarte 51-åringen, og med det var det duket for armageddon.

– Da jeg rotet bort fordelen min i det tredje partiet, følte jeg på at dette ikke kom til å gå, medga Carlsen.

Møter Ding søndag

I armageddon viste nordmannen sin klasse. Tiden gikk ut for Ivantsjuk, som dermed tapte.

Etter kampen var Carlsen tydelig på at han har hatt bedre dager på jobben.

– Det var veldig, veldig dårlig. Men jeg fikk mer ut av det enn det så ut som, sa Carlsen, som var sikker på seier da kampen gikk til armageddon:

– Jeg skjønte etter hvert at han kom til å tape på tid.

Det sjette oppgjøret for Carlsen i Legends of Chess går av stabelen mot kinesiske Ding Liren søndag.

Legends of Chess innledes med grunnspill der alle møter alle i løpet av ni dager. Hver duell består av fire hurtigsjakkpartier og eventuell avgjørelse i armageddon. De fire beste tar seg til semifinaler. Både i semifinalene og finalen spilles det best av tre kamper.

Vinneren får 45.000 dollar og garantert plass i finaleturneringen i Magnus Carlsen Chess Tour i august. Carlsen er allerede klar. š

(©NTB)

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen