Carlsen tapte etter tidstabbe: - Det er bare tragikomisk

Rotet seg bort i Norway Chess.

TAPTE I ÅPNINGEN: Magnus Carlsen i aksjon i Stavanger.

Magnus Carlsen rotet seg helt bort i åpningspartiet i Norway Chess-turneringen tirsdag. Han ledet soleklart, men tapte da spilletiden hans gikk ut.

– Det er bare tragikomisk, sa en svært skuffet Carlsen da han kom rett fra sjokktapet mot Veselin Topalov til TV 2s sjakkstudio.

Etter over seks timer spill var det beregnet at han hadde 98 prosent sjanse for å vinne partiet mot bulgarske Topalov. Carlsen trodde han hadde fått ekstra tid etter 60 trekk, men det hadde han ikke.

Tidsreglene under Norway Chess er endret siden i fjor. Sekundene tikket nedover, og så brøt dommeren inn i partiet og fortalte Carlsen at han hadde tapt.

– Jeg er irritert på meg selv. Selvfølgelig er det min oppgave å kunne reglene, sa han etterpå.

Nå håper han å kunne komme tilbake i resten av turneringen.

Burde vært informert

Carlsen legger for øvrig til at han syns det er pussig at spillerne ikke er blitt ekstra informert når reglene er endret.

Fremdeles ikke helt over tapet forsøkte han å oppsummere kampen fram til tiden var ute:

– Jeg spilte ikke sånn veldig bra i dag, men kjempet lenge og trodde jeg hadde spilt opp i en fin stilling.

Likevel vant Topalov, som tonet ned sin glede over en uventet seier.

Carlsen har vunnet omtrent det som er å vinne de siste årene. Men i storturneringen i Stavanger er det blitt andreplass to år på rad.

Skuffet Hammer

Ellers i første runde måtte Jon Ludvig Hammer se seg slått av Hikaru Nakamura etter drøyt fire timers spill. Tapet var kanskje ikke så overraskende, ettersom Nakamura er nummer fire på verdensrankingen, mens Hammer er nummer 61. Likevel tok Hammer tapet tungt, ettersom han lenge hadde overtaket på amerikaneren:

– Det sureste i dag er at jeg hadde sjanser. Hadde jeg bare tapt fordi jeg ble knust fordi han spilte godt, så hadde det vært ok. Da hadde jeg tapt for en bedre spiller. Men jeg var ikke spesielt imponert over spillet hans. I dag tapte jeg fordi jeg gjorde feiltrekk.

Ikke redd for noen

De fire øverst på verdensrankingen har over 2800 poeng og refereres til som «2800»-klubben. I tillegg til Carlsen inkluderer det Fabiano Caruana, Vishy Anand og Hikaru Nakamura. De to første spilte mot hverandre i tirsdagens runde, og oppgjøret endte med remis.

Basert på at Magnus Carlsen har en positiv score mot alle disse tre, det vil si at han i karrieren har vunnet flere poeng mot dem enn han har tapt, uttalte faren hans Henrik, tirsdag ettermiddag at sønnen er helt avslappet før oppgjørene mot dem dagene som kommer.

– Det er ingen han er spesielt redd for. Den eneste jeg kommer på som han har negativ score mot, er unge Anish Giri, men de har ikke spilt så mye mot hverandre, og Giri har hatt hvit i mange av partiene, og han er en som er ganske fornøyd med remis også med hvit.

Carlsen møter for øvrig italienske Caruana onsdag, i turneringens 2. runde. Hammer møter franske Maxime Vachier-Lagrave, som er nummer 28 på verdensrankingen.

(©NTB)