Sjakktopp truer med å avlyse sjakk-OL

Visepresident i Verdens sjakkforbund (FIDE) raser mot arrangøren av Tromsø-OL.

Magnus Carlsen skal representere Norge under sjakk-OL i Tromsø.
  • Fredrik Saltbones

— Jeg vil anbefale å avlyse sjakk-OL om det blir nødvendig, sier visepresident i Verdenssjakkforbundet (FIDE), Israel Gelfer.

Bakgrunnen er at Tromsø 2014 på sin hjemmeside offentliggjorde at ti lag, inkludert Russlands damelandslag, ikke får delta i sjakk-OL grunnet for sen påmelding.

President i Norges sjakkforbund lar seg ikke skremme.

— Min vurdering er at OL kommer til å bli arrangert, uansett. Det han sier kommer nok ikke til å skje, sier Jøran Aulin-Jansson til Aftenposten.

Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson (t.h), her sammen med tidligere verdensmester i sjakk, Garri Kasparov.

— Veldig skuffendeTromsø 2014-direktør Børge Robertsen mener arrangøren ikke hadde noe valg.

— Vi er nødt til å statuere et eksmepel. Det er FIDE selv som har laget reglene, og da må de følges, sier han tiliTromsø.

Israel Gelfer i FIDE mener arrangørene bak Tromsø-OL lager problemer.

— De som organiserer Tromsø-OL er veldig skuffende. De lager mye problem for FIDE og hele sjakkverden. De avslår visumsøknader fra våre folk, de avslår invitasjoner fra forbund, de respekterer ikke FIDEs avgjørelser. Vi må vurdere hva vi skal gjøre, men vi er veldig skuffet over oppførselen deres,sier han i en video du kan se på YouTube.

Det russiske damelandslaget i sjakk er regjerende OL-mester. President i FIDE, Kirsan Ilyumzhinov, er selv russisk og skal ha forsøkt å få arrangøren til å endre avgjørelsen - og tillate Russland-laget å delta likevel.

- Litt flaut

President i Norges sjakkforbund mener uttalelsene til visepresident Gelfer er mer politiske enn alvorlige.

— Det er veldig mye politikk i disse tingene her. Jeg tolker dette mer som et rop på hjelp enn noe annet, sier Jøran Aulin-Jansson og legger til at han ikke har lest uttalelsene selv.

— Det er en trolig reaksjon på at det russiske damelandslaget ikke får delta.

- Hvorfor får de ikke delta?

— Det er regler innenfor påmelding og det har de ikke overholdt. Det er regler som gjelder for alle. Og det er litt flaut at det russiske landslaget ikke klarer å følge dem, sier Jøran Aulin-Jansson.