Sjakk

Carlsen: - Jeg synes ikke en skal planlegge at det går dårlig

Magnus Carlsen reiser til sjakk-VM uten noen kriseplan.

Magnus Carlsen er ærlig på at han ikke akkurat har vist frem VM-form den siste tiden. Men et høydeopphold og litt ydmykhet mener han at han skal være tilbake helt i toppslag når VM-kampen mot Viswanathan Anand starter 8. november.
  • Kurt Haugli

Da Magnus Carlsen satte seg til sjakkbrettet i Chennai til sitt første VM-parti mot Viswanathan Anand i fjor høst, struttet han av selvtillit.

Nå ett år senere er det en mer ydmyk Magnus Carlsen som drar til alpene på treningsleir foran tittelkampen i Sotsji i november.

Mangler selvtillit

Da han holdt pressekonferanse i går fortalte han at sjakkselvtilliten ikke er helt på topp for tiden. Likevel nekter han å legge opp en taktikk for en dårlig åpning av VM-kampen mot Anand. Første trekk blir tatt i Sotsji 8. november.

— Jeg synes ikke at en skal planlegge at det går dårlig på ett eller annet tidspunkt. Jeg har tapt partier før. Da er det bare å mobilisere den negative energien i tap til å spille bra i neste parti, sa Magnus Carlsen til Aftenposten etter at pressekonferansen i går var over.

Han forteller at han hadde en klar taktikk i Chennai i fjor.

— Den gang kunne jeg holde meg til plan A. Det handlet om å ta ledelsen tidlig og spille solid deretter, forteller han.

Høydetrening

Han har en plan denne gangen også, men vil ikke snakke så veldig mye om det nå.

Først er det treningsleir i høyden med sine to viktigste sekundanter Peter Heine Nielsen og Jon Ludvig Hammer. Kanskje blir det en tredje person med på treningsleiren som starter onsdag på hemmelig sted i alpene.

— Høydetrening er med på denne treningsleiren som et eksperiment. Det har funket bra foran andre turneringer. Vi får se hvordan det går nå, sier Magnus Carlsen og sier at det også er viktig at det er muligheter til å stå på ski.

— Akkurat det vet jeg ikke hvor nyttig det er. Men det er i hvert fall gøy, fortalte han på pressekonferansen i går.

Bli bedre sjakkspiller

Men det blir nok ikke bare skilek på Carlsen i alpene.

— Målet med treningsleiren er faktisk å bli en litt bedre sjakkspiller. Tidligere har det vært mye åpningsfokus. Denne gangen vil jeg prøve å fokusere på hvordan jeg kan rette opp litt av de tingene jeg har gjort feil i det siste. Jeg har rett og slett ikke spilt så veldig bra.

Magnus Carlsen valgte et møte med den indiske presidenten foran landskamp på Ullevaal mandag.

De to sekundantene som skal drille og spille sjakk med Carlsen under det ukelange høydeoppholdet, er de samme som blir hans viktige bakspillere når alvoret starter i Sotsji 8. november. Jon Ludvig Hammer var med under fjorårets batalje mot Anand. Danske Peter Heine Nielsen er ny på VM-laget. Han har jobbet med Carlsen de to siste årene, men var en støttespiller til Anand i en ti år lang periode. Han vil også reise sammen med Team Carlsen til Sotsji. Hammer skal være hjemme i store deler av turneringen, slik han også var for ett år siden.— Det har vært perioder hvor jeg har følt at jeg har trengt å være litt mer ydmyk. Jeg må fortsette å lære og jeg har mye å lære. Dette er en av periodene. Jeg vil komme styrket ut av det, sier han og virker selvsikker igjen.

Sent i gang

På pressekonferansen i går fikk han spørsmål om han ikke begynte oppkjøringen til kampen i seneste laget.

— Oppkjøringen har vært i gang lenge allerede. Nielsen og Hammer har hatt en treningsleir og jeg synes at vi er på god vei til å finne frem til formen.

Han lar seg ikke bekymre så veldig mye av at han spilte ujevnt i Sinquefield Cup i St. Louis og at det lenge var usikkerhet om han i det hele tatt ville reise til Sotsji for å forsvare VM-tittelen.

— Jeg tror jeg har alle sjanser til å vinne. Men jeg må heve meg litt. I november vil jeg være på det nivået jeg kan være på, og ikke det jeg har vært på i det siste. Jeg har mange ideer om hva jeg har gjort feil og hvordan jeg kan rette det opp, fortalte Carlsen.

Kontroversiell arrangør

Da det viste seg at ingen andre ønsket å arrangere VM-kampen, kom Sotsji og Russland på banen til slutt.

- Har du tenkt over den politiske situasjonen i det landet du skal spille kamp?

— Jeg er ikke noen politiker eller aktivist. Jeg ser fremover og gleder meg til å spille matchen.

Droppet Høgmo

Magnus Carlsen er kjent for å være over middels fotballinteressert. Han hadde planer om å dra på landskamp mandag kveld. Det ble avlyst.

Da han ble invitert til mottagelse med presidenten i motstander Anands hjemland India på Slottet, valgte han bort fotballen.

— Det virket mer spennende, sa han og smilte.

Les også

  1. Carlsen: - Sjakkselvtilliten er ikke på topp

  2. Betent strid truer med å splitte Sjakk-Norge i to

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen