Magnus Carlsen med skuffende dag. Sjakkikon er klar på hva som er hans aller største problem.

Verdensmesteren uten seier fredag.

Magnus Carlsen spilte tre remis på rad under Grand Chess Tour-turneringen i Belgia fredag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
  • Nicholas Bergh

Magnus Carlsen spilte remis i samtlige av fredagens tre hurtigsjakkpartier under Grand Chess Tour-turneringen i Belgia. Han falt dermed ned til 3.-plass.

Etter hurtigsjakkdelen står Carlsen med 11 av 18 mulige poeng. Wesley So fra USA topper med tre poeng mer.

Verdensmesteren falt ned én plassering i sammendraget etter at han fredag måtte nøye seg med tre strake remis mot Anish Giri, Viswanathan Anand og Jan Nepomniatsjtsji. Carlsen spilte med hvite brikker i møtet med Anand, men klarte ikke å dra fordel av det.

Les også

Maktkamp tvinger Magnus Carlsen til vanskelige valg: – Mistenkelig

– Magnus’ største problem

I etterkant ble sjakklegenden Garry Kasparov spurt om Carlsens noe skuffende form.

– Det er ikke verdens ende om han ikke vinner her, for han har allerede vunnet én turnering. Men psykologisk er det viktig fordi i Paris var han så nær ved å vinne turneringen med klar førsteplass. Han endte opp med å ende likt, og viste seg som en mester ved å vinne omspillet. Men det føles likevel litt ubehagelig at han ikke dominerer, sier Kasparov ifølge sjakknettstedet mattogpatt.no.

Selv om Carlsen nylig vant lyn- og hurtigsjakkturnering i Paris, har han ikke hatt sitt beste år. Kasparov mener imidlertid at det ikke står på nordmannens sjakklige ferdigheter.

– Magnus’ største problem er store forventninger, sier Kasparov.

Les også

Karjakins liv ble snudd på hodet etter tapet for Carlsen. Russland-ekspert er overrasket.

Lynsjakk venter

Carlsen står med tre seirer så langt i belgiske Leuven. Hans eneste tap så langt kom da han møtte Wesley So i onsdagens siste parti. 26-åringen gikk på en smell til tross for at han spilte med hvite brikker.

I hurtigsjakkdelen gir hver seier to poeng, mens det er ett for remis. I helgen fortsetter Carlsen jakten på nok en sammenlagttriumf med spill i lynsjakk (18 partier).

Turneringen i Belgia er den andre av fem i årets Grand Chess Tour. Forrige helg vant Carlsen den første turneringen i Paris etter omspill mot Maxime Vachier-Lagrave.

Førstepremien til vinneren er på 312.000 norske kroner.