Akkurat dette har Magnus Carlsen aldri gjort før: – Jeg er ikke stolt av det

Men verdensmesteren slo tilbake med seier.

Magnus Carlsen beseiret Wesley So i Sinquefield Cup.

WESLEY SO-MAGNUS CARLSEN 0–1

Lørdag tapte Magnus Carlsen et maratonparti mot franske Maxime Vachier-Lagrave. Det var knyttet stor spenning til hvordan verdensmesteren ville svare i partiet mot Wesley So søndag.

Det endte med seier for verdensmesteren. Han var imidlertid ikke bare fornøyd med eget spill - selv om han sikret seg et helpoeng i sammendraget til slutt.

– Ett poeng i disse to partiene er det jeg fortjente. Det skjedde bare på en rar måte, sier Carlsen i henvisning til helgens to partier.

Les også

Karjakin har ikke glemt hva Carlsen gjorde: – Sånt bidrar ikke til vennskap

– En enda større overraskelse

Wesley So hadde fordelen av de hvite brikkene, og valgte en såkalt skotsk åpning.

Stillingen etter tre trekk hadde Carlsen opplevd ni ganger før, men nordmannens fjerde trekk var en stor overraskelse. Han flyttet løperen sin til b4.

Ifølge både Twitter-kontoen til Grand Chess Tour og Tarjei Joten Svensen, mannen bak nettstedet Matt & Patt, er det første gang i karrièren at Carlsen spiller nettopp det trekket.

– Det at So spilte skotsk, var også en liten overraskelse, og så svarer Magnus med en enda større overraskelse, sier sjakkekspert Geir Sune Tallaksen Østmoe til Aftenposten.

– Kanskje var det et impulsivt svar for å unngå forberedelsen til So, eller kanskje han har forberedt denne åpningen fra før og fikk en sjanse til å spille det nå, fortsetter Østmoe.

Les også

11-åring tar sjakkverdenen med storm: – Mye bedre enn Magnus Carlsen

– Ikke stolt

Carlsens originale fremgangsmåte så ikke ut til å fungere. Han hadde en vanskelig stilling.

– Jeg er ikke stolt over det jeg gjorde. Han overrasket meg med skotsk. Jeg tenkte «la oss bare spille noe, og se hvordan det går». Stillingen min var ikke bra, sier Carlsen med et glis.

Partiet åpnet seg imidlertid opp. Carlsen gjorde flere gode trekk, og klarte til slutt å male So i senk. Dermed tok han en relativt rask seier - i det som var hans korteste parti hittil i Sinquefield Cup.

Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn mener det er litt absurd at Carlsen tok poeng i dette partiet - i motsetning til partiet mot Vachier-Lagrave.

– Det gikk litt over stokk og stein i åpningen. Det var også litt sånn da Magnus vant mot Karjakin i Norway Chess. Av og til når han gjør det dårlig, tar han store sjanser. Det er morsomt at det gikk bra i dag, men det var ikke et parti jeg føler han hadde kontroll i, sier Grønn, som legger til at So ikke spilte på sitt beste søndag.

Nå har han for alvor med i kampen om turneringsseier, med 3 poeng av 5 mulige.

Mandag er det hviledag i Sinquefield Cup.