Sjakk

Sjakkstjerne etter å ha spilt mot dette antrekket: - Det bør finnes en kleskode

Baadur Jobava aktualiserte debatten om kleskode i sjakk etter at han spilte med åpen skjorte under prestisjeturnering.

Fabiano Caruana svarte at "det bør finnes en kleskode" etter at han spilte mot Baadur Jobava, som spilte med åpen skjorte.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Sjakkspillere og imponerende klesstil er to ting som ikke alltid går hånd i hånd. Kleskoder i sammenheng med turneringer har dessuten blitt et omdiskutert tema gjennom spillets historie.

Vår egen verdensmester Magnus Carlsen har for vane å spille i dress, men det er et valg som ikke alltid har full oppslutning blant konkurrentene hans.

Under den pågående Grand Prix-turneringen i Khanty Mansijsk, som er i regi av det internasjonale sjakkforbundet FIDE, har klær igjen blitt et tema.

Vi er vant til å se Magnus Carlsen spille med dress og skjorte. Her fra sjakk-OL i Tromsø og partiet mot Ivan Saric fra Kroatia.

Den eksentriske stormesteren Baadur Jobava fra Georgia har blitt en publikumsfavoritt på grunn av sine spinnville påfunn på sjakkbrettet, og i tirsdagens parti mot verdenstreer Fabiano Caruana var også antrekket av det vågale slaget.Jobava stilte i en lyserosa skjorte som ikke var mer kneppet igjen enn at Caruana og tv-seerne fikk et omfattende innblikk i hårveksten på den georgiske stormesterens bryst.

Jobava sto i sterk kontrast til italiensk-amerikanske Caruana, som stilte i dress og sort skjorte.

Spilleuniformene under sjakk-OL i Tromsø varierte også. Les reportasje om klesvalgene i Tromsø her: «Flere av spillerne kunne ha jobbet med passform, snitt og detaljer».

— Det bør finnes en kleskode

Flere sjakkentusiaster reagerte på Jobavas antrekk. Den qatariske stormesteren Mohammed Al-Modiahki publiserte bildet av Jobava på sin Twitter-konto, sammen med teksten «finnes det noen kleskode i det hele tatt?»

Det var neppe helt tilfeldig at de to spillerne fikk følgende spørsmål på pressekonferansen etter at partiet hadde endt med remis:

«Synes dere det bør være kleskode i sjakk?»

— Det kommer an på hva slags kleskode. Jeg tror det finnes en kleskode allerede, sa Caruana, før han la til med et smil:

— Mange av spillere følger det nok ikke. Men, ja, jeg synes det bør finnes en kleskode.

Jobava satt da ved Caruanas side, for anledningen med skjorten kneppet opp. Han fortalte at klesvalget varierer fra turnering til turnering.

— Da jeg skulle spille Grand Prix-turneringen i Tasjkent, og hørte det var en streng kleskode, så kjøpte jeg en dress. Jeg pyntet meg hver dag. Men når jeg ser at alle gutta er i jeans og shorts, bytter jeg til normale klær. Dress er ikke alltid så komfortabelt. Når du kommer inn i vanskelige situasjoner på brettet, blir du svett, sa Jobava.

Les også

Ikke engang Carlsen kan matche sjakkometens utrolige statistikk

— Rev av seg t-skjorten underveis

Som Caruana påpekte har det internasjonale sjakkforbundet definert egne regler for klær (kan leses her). Dette er imidlertid såpass uklart at spillere ofte omgår reglene.

Temaet bragte frem smil hos begge spillerne på pressekonferansen. NRK-ekspert Torstein Bae blir også lattermild når han blir spurt om temaet.

Torstein Bae har jobbet som ekspert i NRKs sendinger fra begge Magnus Carlsens VM-kamper. Her sammen med programleder Line Andersen.

— Jobava stiller svakt hvis du ser på historien. Det er mange andre eksentriske stormestere som har hatt på seg mye verre ting. Det er mange sjakkspillere som ikke har interesse for klær og som ikke bryr seg om hva de har på, sier han til Aftenposten.Bae, som er rangert som Norges 14. beste sjakkspiller, mener turneringsarrangøren bør få bestemme hvor streng kleskoden skal være.

— Det er litt forskjellig hva slags profil arrangøren ønsker. For en del er sjakk en litt høytidelig, intellektuell greie. Da er det kanskje naturlig å stille krav til antrekk. For andre arrangører er det greit med shorts og t-skjorte. I enkelte turneringer kommer for eksempel stormestere rett fra stranden til spillelokalet.

- Hva er det verste du har opplevd at en motstander har på seg?

— Jeg har hørt om folk som plutselig har revet av seg t-skjorten, og spilt i bar overkropp. Det skjedde visst en gang på en turnering i Gausdal. Motstanderen ble nokså perpleks. Så husker jeg også NM i Drammenshallen i 1994. Støy fra ventilasjonsanlegg er et kjent problem i sjakk, og under den turneringer kom det klager på bråket fra anlegget. Dermed ble det skrudd av, og det ble veldig varmt der. Store deler av seniorklassen spilte i bar overkropp, forteller Bae.

Les også

Tysk avis: - Magnus Carlsen har forandret Norge

Caruana leder

Det er ikke bare Jobava som har vært avslappet i klesvalget under FIDE-turneringen i Khanty-Mansijsk. Amerikaneren Hikaru Nakamura har for eksempel spilt i t-skjorte.

Nakamura, som er rangert som verdens fjerde beste spiller, har også spilt med fotballeffekter på, blant annet en Napoli-caps og en Red Bull Salzburg-trøye.

Blant sjakkentusiaster er det uansett det som skjer på brettet som er viktigst.

Les også

  1. Suverene Carlsen: - Tenker ikke på hvem som til slutt vil knuse meg

  2. Magnus Carlsen om rivalens overgang: - USA kjøper nerder!

Les mer om

  1. Sjakk