Sjakk

Karjakin har ikke glemt hva Carlsen gjorde: – Sånt bidrar ikke til vennskap

Russeren mener forholdet har forandret seg.

Sergej Karjakin og Magnus Carlsen er ikke like gode venner lenger, ifølge førstnevnte.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin i november var nervepirrende og jevn. Det ble også dramatikk utenfor brettet.

Hendelsen etter det åttende partiet, som Karjakin vant, skapte store overskrifter. Magnus Carlsen satt og ventet på Karjakin i pressekonferanse-rommet - så tok tålmodigheten slutt. Carlsen stakk av - og måtte betale en bot på 250.000 kroner.

Umiddelbart uttrykte Karjakin forståelse for Carlsens reaksjon. I et stort intervju med russiske Sport-Express trekker imidlertid Karjakin frem hendelsen som negativt for forholdet til Carlsen.

Les også

Karjakins liv ble snudd på hodet etter tapet for Carlsen. Russland-ekspert er overrasket.

– Sånne ting bidrar ikke til vennskap

Carlsen og Karjakin var de to store vidunderbarna i sjakkverden for rundt 15 år siden. VM-kampen i New York var dermed kulmineringen av en årelang rivalisering. Men den var også en dyst mellom venner.

I 2011 inviterte for eksempel Karjakin Carlsen med på en bytur etter en sjakkturnering i Moskva. De skal også ha spilt bowling sammen.

– Vi er på en måte venner, sa Karjakin til Aftenposten i 2015.

Her stikker Magnus Carlsen av fra pressekonferansen etter det åttende VM-partiet.

Nå har imidlertid forholdet endret seg, forteller Karjakin.

– Vi er ikke uvenner, men vi har ikke det samme forholdet heller. I det siste, i turneringer, blir samtalene redusert til analyse av partiene som vi nettopp har spilt. Og noen ganger selv ikke det, sier sjakkstjernen til Sport-Express.

– Kampen i New York var vanskelig, i tillegg til Magnus’ plutselige flukt fra pressekonferansen. Sånne ting bidrar ikke til vennskap. I tillegg vet Carlsen at målet mitt er å slå ham før eller senere og få «kronen» tilbake til Russland.

Se Magnus Carlsen forlate VM-pressekonferansen her:

svp://112893?view=ap

Dagen etter at Carlsen stakk av fra pressekonferansen, forklarte manager Espen Agdestein hendelsen slik:

— Nei. Alle vet at det ikke var helt perfekt. Vi forstår, vi som er nærme han, hvor viktig dette er for han. Han er fokusert og inne i sjakkpartiet, alt annet blir borte i det øyeblikket.

De ble målt opp mot hverandre fra ung alder. Les mer om rivaliseringen mellom Carlsen og Karjakin her:

Les også

Allerede da de var 12, kom profetien om en legendarisk sjakkrivalisering

Snakker ut om Kasparov-rykter

I intervjuet blir Karjakin også spurt om sjakklegenden Garry Kasparov, som snart gjør comeback som sjakkspiller.

Russiske Kasparov er den siste spilleren fra den sovjetiske sjakkskolen som virkelig har dominert i verdenseliten. Kasparov har imidlertid for lengst distansert seg fra det russiske sjakkforbundet og Vladimir Putins regime - i sterk kontrast til Karjakin.

Les også

Annonserte comebacket i går. På grunn av denne regelen kan Kasparov bli Carlsens neste VM-motstander.

Før VM-kampen i New York ble det spekulert rundt hvorvidt Kasparov ville hjelpe Carlsen i forberedelsene. Karjakin er imidlertid fortsatt usikker på om landsmannen var en del av motstanderens team.

– Det er ubekreftet informasjon. Magnus sa at han vurderte muligheten for å hente Kasparov inn til teamet sitt. Men det som skjedde etterpå er uvisst. Carlsen sa ikke hvem som var en del av teamet hans, sier Karjakin.

Kommenterer Carlsens personlighet

Det som derimot er hevet over enhver tvil, er at Kasparov fungerte som Carlsens trener i to perioder tidligere i karrièren. Karjakin har en klar mening om hvorfor dette samarbeidet til slutt ble avbrutt.

– De har ulike karakterer. Kasparov er en naturlig leder, som er vant til å få viljen sin. Carlsen er ikke en av de som adlyder uten å stille spørsmål. Han har sitt eget syn, sier Karjakin.

Snart skal Karjakin måle krefter med både Carlsen og Kasparov. 2. august begynner Sinquefield Cup i St. Louis, der Carlsen og Karjakin er på deltagerlisten.

Rett etter den turneringen er det klart for en lyn-og hurtigsjakkturnering samme sted. Hele sjakkverden venter i spenning på hva Kasparov vil oppnå der.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen