Sjakk

Carlsen holdt verdenstoeren til remis: - Jeg valgte den late løsningen

Fabiano Caruana klarte aldri å true verdensmesteren — selv med de hvite brikkene.

Magnus Carlsen spilte mot verdenstoer Fabiano Caruana søndag. Her fra VM-kampen mot Viswanathan Anand i november.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

FABIANO CARUANA-MAGNUS CARLSEN 0,5-0,5

Magnus Carlsen kjemper i toppen i den tyske storturneringen Grenke Chess, men søndag ventet det antatt tøffeste partiet, nemlig partiet med sorte brikker mot verdenstoer Fabiano Caruana.

Før partiet mente mange at Caruana måtte vinne for å ivareta håpet om turneringsseier, men 22-åringen var aldri i nærheten av å true Carlsen nevneverdig.

Etter snaue tre timers spill tok Caruana og Carlsen hverandre i hånden, og de godtok med det poengdeling og remis.

Carlsen innrømmet etter partiet at han tok iniativet til remis.

— Jeg trodde egentlig jeg sto litt bedre, men jeg valgte den late løsningen, som ble forsert remis, sier Carlsen til TV 2, før han innrømmer at remis var greit med tanke på stillingen i turneringen.

— En annen dag kunne jeg valgt en annen løsning, men jeg synes det var greit nok.

Hvis tyskeren Arkadij Naiditsch også spiller remis søndag, noe som virker sannsynlig, vil tyskeren dele turneringsledelsen med Carlsen.

Carlsen spiller mot franskmannen Ettiene Bacrot i siste runde av turneringen mandag. Det kan bli en tøff oppgave å jage seieren der, i og med at Bacrot ennå ikke har tapt et eneste parti i turneringen, som spilles i Baden-Baden.

Caruana seilet opp som Carlsens største utfordrer til sjakktronen etter et strålende 2014. Italieneren gikk imidlertid på et stygt tap mot Carlsen i Tata Steel Chess i januar.

Berlin-åpning

Fabiano Caruana valgte åpningstrekket 1. e4 i søndagens parti, hvorpå Magnus Carlsen svarte med å flytte sin bonde til e5. Carlsen benyttet seg av det såkalte Berlin-forsvaret, en avmest populære åpningene med svart.

Slik så brettet ut etter at spillerne hadde gjort tre trekk hver. magnus Carlsen spilte med de sorte brikkene.

Det er vanligvis et åpningsprinsipp at man ikke skal flytte samme brikke så mange ganger. Dette brøt verdensmesteren fullstendig med i partiet mot Caruana.Av de første 15 trekkene, brukte Carlsen syv av de på en av hestene.

— Foreløpig er det ikke farlig, men det kan bli farlig å ha brukt så mange trekk på hesten, sa sjakkekspert Jon Ludvig Hammer i studio, før han understreket at hanikke var bekymret for Carlsens stilling.

Etter Carlsens 15. trekk ga Stockfish Caruana en vinnersjanse på hele 31 prosent, men denne forskjellen utjevnet seg, og noen trekk senere vurderte sjakkcomputeren at de rivalene lå om lag like godt an.

- Ser lovende ut

Etter to timers spill var den rådende oppfatningen blant ekspertene at stillingen var veldig jevn, men at Carlsen hadde størst sjanse til å vinne.

Sjakkskribenten Olimpiu Urcan fanget opp et bilde der Magnus Carlsen og Fabiano Caruana ser ned på Berlin-stillingen, med Carlsens VM-utfordrer fra i fjor, Viswanathan Anand, i bakgrunnen. Berlin-forsvaret var et gjennomgående tema i VM-matchen mellom Carlsen og Anand i Sotsji.

— Det ser lovende ut, og ser ganske godt ut. Han hadde moderate problemer i åpningen og slet med å finne ut hvor han skulle sette brikkene sine. Men nå har han en lovende stilling, sa Carlsens trener Peter Heine Nielsen til TV 2.Carlsen ofret imidlertid en offiser med sitt 21. trekk, noe som gjorde remis sannsynlig. Like før klokken 18 var remis et faktum.

Les også

  1. Han ofret vennskap og flyttet til Europa for nå drømmen. Men Carlsen står i veien.

  2. Magnus Carlsen knuste verdenstoeren: - Det var over all forventning

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen