Sjakk

Det startet med en Magnus Carlsen-anklage. Nå har et av sjakkens største tabuer nådd overflaten.

NRK-ekspert Torstein Bae oppfordrer Norway Chess til regelendring.

Magnus Carlsen anklaget Sergej Karjakin og Sjakhrijar Mamedijarov for skittent spill på direkte-TV.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

STAVANGER: Tirsdag dukket Magnus Carlsen opp i rollen som programleder i TV 2s sjakksending. Der la han frem en omdiskutert anklage mot to av sine sterkeste konkurrenter.

Carlsen hevdet nemlig at Sergej Karjakin og Sjakhrijar Mamedijarov hadde avtalt remis på forhånd i tidligere turneringer.

Overfor TV 2 innrømmet både Karjakin og Mamedjarov at slike avtaler «av og til forekommer».

NRK-ekspert Torstein Bae er ikke overrasket. Han minner imidlertid om at avtalte remiser er regelbrudd.

– Det er pengespill på disse partiene. Det er som avtalt spill i andre idretter. Det er noe man bør se svært alvorlig på av den grunn, sier Bae til Aftenposten.

  • Hvordan var Magnus Carlsen som programleder? Sjekk TV 2-profilens dom her.

For godt til å være sant?

Det har allerede blitt luftet bekymring over andelen av remis-partier i år. Når det i tillegg kommer anklager om avtalt spill, eskalerer debatten.

Bakgrunnen for Magnus Carlsens utspill er partiet mellom Sergej Karjakin og Sjakhrijar Mamedijarov i Norway Chess.

Partiet endte med remis etter 28 trekk. Partiet var så strømlinjeformet at flere sjakkeksperter fattet mistanke.

Partiet mellom Sergej Karjakin og Sjakhrijar Mamedijarov endte med det sjakkentusiaster kaller en «vill stilling». Karjakin (svarte brikker) er nær å sette sjakkmatt, men Mamedjarov kan sjakke Karjakins konge i det uendelige. Derfor er det remis. Selv om partiet var uhyre komplisert, hadde begge spillere kontroll. De ble mistenkt for avtalt spill.

Mamedjarov og Karjakin nektet for avtalt spill i akkurat dette partiet. Likevel har de to sjakkstjernene skapt bølger ved å antyde at de har gjort lignende avtaler tidligere.

Chess.com beskriver at det «både er tabu og allmennkunnskap» at avtalte remiser eksisterer. Torstein Bae mener det er velkjent at elitespillere av og til gjør det.

– Men det er litt oppsiktsvekkende at noen innrømmer det. Det er klart dette er ulovlig, sier Bae, som riktignok tviler på at saken får konsekvenser for spillerne

Sergej Karjakin og Sjakhrijar Mamedijarov er gode venner. Men de nekter for å ha avtalt remisen i Norway Chess på forhånd.

Bobby Fischer pekte ut konkurrenter

Magnus Carlsen uttalte at han «ikke kunne bevise» at Karjakin og Mamedjarov jukset i Norway Chess-partiet. Nettopp her ligger noe av problemet.

For selv om to spillere vet akkurat hvordan et parti kommer til å ende, er det vanskelig for dommere å oppdage det. Det er ikke som i fotball, der et mistenkelig selvmål kan gi bange anelser.

Opp gjennom årene har det imidlertid vært flere tilfeller av både mistanke og anklager. Sjakklegenden Bobby Fischer beskyldte for eksempel sine sovjetiske konkurrenter for å forhåndsavtale remiser under kandidatturneringen i Curaçao i 1962.

– Han mente sovjeterne gjorde slike avtaler innbyrdes for å spare krefter. Tanken var at de kunne bli enige om remis på forhånd, og så ta det med ro resten av dagen. Da kunne de gi jernet når de møtte Fischer, sier Torstein Bae.

Avtalte remiser skaper debatt i sjakkverdenen. Torstein Bae – kjent fra NRKs sjakksendinger – er sterkt kritisk.

– Det er veldig trist om det skjer

Bae tror jukset var mer utbredt før. Men fortsatt kan sjakkspillere dra nytte av avtalte remiser, siden partiet da blir omtrent som en hviledag.

Gjennom seks utgaver har Norway Chess prøvd å skape underholdende turneringer. På generelt grunnlag beskriver turneringens styreleder Kjell Madland avtalte remiser som «problematiske».

– Det gagner ikke sjakken. Det er veldig trist om noen inngår slike avtaler, hvis det har skjedd, sier Madland.

Styreleder Kjell Madland forteller at det kan bli aktuelt å endre reglene i Norway Chess.

Han viser til at Norway Chess har innført såkalte «Sofia-regler». Det innebærer at det er forbudt å tilby remis. Partiet ender dermed kun i remis hvis stillingen på brettet tilsier det.

Torstein Bae mener imidlertid at tiltaket ikke er nok. Han har klare tanker om hvordan man bør bekjempe korte og avtalte remiser.

– Den beste muligheten er at dersom et parti ender remis, møtes spillerne umiddelbart til et omspill med kortere betenkningstid. Det ville vært svært publikumsvennlig. Det ville også vært effektivt for å få bukt med problemet, sier Bae, som har tittelen internasjonal mester (IM) i sjakk.

Bae med oppfordring til Norway Chess

NRK-eksperten ser for seg en poengordning der man belønnes med tre poeng for å vinne et parti på den «vanlige måten» og to poeng for å vinne etter omspill.

– Men turneringsarrangørene må utfordres litt på dette. De må gjøre et forsøk. Det er en oppfordring til Norway Chess, de kan gjøre et nybrottsarbeid neste gang de arrangerer, sier Bae.

Som svar på Baes oppfordring forteller Kjell Madland at forslaget om omspill etter hvert remis-partiet er tatt opp i Norway Chess-ledelsen.

– Vi har hatt masse diskusjoner om dette, senest for et par dager siden, sier Madland.

– Det er alltid lurt å ha noen runder med diskusjoner før man endrer på ting. Det handler om respekten for sjakken. Det er viktig at det er gjennomtenkt, og at man ikke bare hiver inn noe nytt. Den prosessen er vi godt inne i, fortsetter han.

Magnus Carlsen kom med anklager mot to konkurrenter under TV 2s direktesending tirsdag. Her er han i studio sammen med forfatter Hans Olav Lahlum, norgesmester fra 2016 Johan Salomon og tidligere VM-sekundant Jon Ludvig Hammer.

Madland understreker videre at han er «hundre prosent» enig med Torstein Bae i at sjakken trenger flere avgjorte partier. Han utelukker heller ikke at et nytt regelverk vil foreligge allerede i neste utgave av Norway Chess.

Årets utgave vil uansett rulle videre med det gjeldende regelverket. Og avslutningen av turneringen kan by på stor underholdning for sjakkinteresserte. Med tre runder igjen ligger Magnus Carlsen i teten, med Wesley So og Viswanathan Anand som de nærmeste utfordrerne.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Bobby Fischer
  3. Chess
  4. Sjakk