Jakten på Carlsen ble stoppet i et år. Nå starter kandidatturneringen igjen.

Maxime Vachier-Lagrave nærmet seg VM-kamp mot Carlsen. Så kom beskjeden som snudde alt på hodet.

Maxime Vachier-Lagrave leder kandidatturneringen og kan sikre seg en VM-kamp mot Magnus Carlsen.
  • Nicholas Bergh

Kort om saken:

  • Vinneren av kandidatturneringen møter Magnus Carlsen til VM-kamp
  • Franske Maxime Vachier-Lagrave ledet da korona stoppet turneringen
  • Over ett år senere skal turneringen gjenopptas i Yekaterinburg, Russland

Yekaterinburg, 26. mars 2020: Maxime Vachier-Lagrave våknet til sitt livs viktigste parti. Han ledet kandidatturneringen i sjakk og skulle spille mot forhåndsfavoritt Fabiano Caruana. Vachier-Lagrave tuslet ned til hotellfrokosten. En fotograf ga ham beskjeden som snudde alt på hodet: «Russland stenger grensene».

I det ene øyeblikket styrte han mot VM-kamp mot Magnus Carlsen. I det neste stresset han med å komme seg ut av Russland. Det klarte han.

Men nå er Maxime Vachier-Lagrave (30) tilbake i Yekaterinburg. Kandidatturneringen – VM-kvalifiseringen i sjakk – starter opp igjen mandag. Tabellen har vært fryst i ett år. Vachier-Lagrave leder med syv partier igjen.

– Ventetiden har vært lang for oss alle. Jeg er glad kandidatturneringen skal starte igjen. Jeg er klar, sier Vachier-Lagrave til Aftenposten.

Rett før kandidatturneringen ble stoppet vant Maxime Vachier-Lagrave et viktig parti mot Jan Nepomnjasjtsjij.

Vidunderbarn

Vachier-Lagrave fikk et sjakkbrett til jul som fireåring og ble oppslukt av spillet. Evnene hans ble raskt lagt merke til.

Som seksåring vant han det franske mesterskapet for barn under 8 år.

Som 9-åring vant han U12-klassen.

Og da han vant U16-klassen, var han bare 11 år.

Det er sjelden Vest-Europa produserer så store sjakktalenter. Men samtidig vokste det frem et enda større talent 1300 kilometer nordover. Vachier-Lagrave møtte Magnus Carlsen første gang da de begge var 14 år. Franskmannen fikk bank i to strake partier.

Carlsen har nå vært verdensmester i ni år. Samtidig har Vachier-Lagrave også preget sjakkverdenen. Han har vunnet store turneringer og stort sett vært godt inne blant verdens 10 beste spillere.

Men én ting har plaget ham: Sjakk-VM.

Gang på gang har han akkurat ikke fått være med i kandidatturneringen. Og kommer man ikke med der, kan man glemme å utfordre Magnus Carlsen i VM-kamp.

– Jeg var på topp 10 i fem år. Ingen andre som får til det, har aldri kunnet spille kandidatturneringen. Jeg har vært en del av eliten så lenge. Da er det naturlig at jeg spiller kandidatturneringen og kjemper om VM-tittelen. Hvis det ikke var målet, kunne jeg like gjerne stoppet å spille sjakk, sier Vachier-Lagrave.

Les også

Carlsen fikk latterkrampe. «Bringer sjakken i vanry», mener sjakktopp.

Fikk plass i siste liten

Egentlig skulle han ikke være med denne gangen heller. Det er mange måter å komme inn i kandidatturneringen på. Vachier-Lagrave havnet alltid på plassen bak mannen som kom med.

Men så var han endelig heldig.

Teimur Radjabov trakk seg fra kandidatturneringen, fordi han ikke var tilfreds med arrangørens koronatiltak. Dermed ble Vachier-Lagrave invitert.

Han hastet til Yekaterinburg. Så måtte han haste vekk.

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) stoppet turneringen da Russland skulle stenge grensene, så spillerne kunne komme seg hjem. I dagene mellom de to flyturene hadde Vachier-Lagrave spilt glimrende sjakk og posisjonert seg i ledelsen.

– Ble du skuffet da turneringen ble stoppet?

– Egentlig ikke. Jeg visste fra starten av at turneringen kanskje ikke ville bli avsluttet. Vi snakket om det på et møte i forkant.

– Hvordan var stemningen under turneringen?

– Alt med korona var nytt for oss. Vi spillerne drev ikke med sosial distansering og brukte ikke munnbind. Jeg hadde heller ikke med en sekundant. Det var litt spesielt. Men jeg fokuserte på turneringen, jeg ville ikke at alt det andre skulle ødelegge fokuset mitt.

– Turneringen ble først startet, så avbrutt en drøy uke senere. Hva synes du om måten FIDE håndterte det?

– FIDE, i likhet med myndighetene i mange land, har fått masse kritikk. Men det fantes ingen lett løsning. Jeg vil ikke si de håndterte det på en perfekt måte, sånn var det åpenbart ikke. Men at de prøvde å avholde turneringen, det klandrer jeg dem definitivt ikke for.

Tror Caruana blir farlig

Nå skal turneringen avsluttes. Med syv runder igjen står både Vachier-Lagrave og Jan Nepomnjasjtsjij med 4,5 poeng.

– Hvis MVL (Vachier-Lagraves kallenavn) eller Nepo er i form, kan de vinne. Men begge to er litt rufsete. Den som presterer jevnest på høyt nivå, er Caruana. Han blir veldig farlig, mener sjakkekspert Atle Grønn.

Maxime Vachier-Lagrave skal spille mot Fabiano Caruana mandag. Caruana spilte VM-kamp mot Carlsen i 2018 og er en sterk kandidat til å vinne kandidatturneringen.

Med seier over nettopp Caruana mandag vil Vachier-Lagrave ta et langt steg mot VM-kampen. Den skal arrangeres i Dubai og motstander er altså Magnus Carlsen.

– Jeg er veldig spent på en sånn VM-kamp. Men først må jeg vinne kandidatturneringen, og det blir ikke lett, sier Vachier-Lagrave.

Lærte om Carlsens team fra innsiden

Han har allerede litt VM-erfaring. I 2016 var han med i Carlsens team. Det betyr at han hjalp Carlsen med å forberede åpningstrekk til VM-kampen.

– Lærte du noe av Carlsens hemmeligheter?

– Generelt er teamet til Magnus ganske åpne om hvordan de jobber. Men det hjelper å vite litt om treningsopplegget deres og hvordan de analyserer partier.

– Vil du være med i Carlsens team igjen i fremtiden?

– Jeg utelukker ingenting, men det er ikke noe jeg tenker på. Ting har endret seg.

– Hvordan da?

– Nå er jeg en utfordrer til å bli verdensmester. Så det ville vært litt rart. I 2016 var det også på en måte sånn, men jeg var en nykommer på vei opp. Derfor var det en fin erfaring da. Nå er det annerledes. Jeg er ikke sikker på om Magnus ville hatt med meg i teamet sitt igjen.