Carlsen møter rivalene i Stavanger

Noen av Magnus Carlsens fremste utfordrere til verdensmestertittelen kommer til Stavanger for å bryne seg på ham i juni.

POP: Her er Magnus Carlsen etter VM-gullet i Chennai.

Onsdag kunngjorde Norway Chess navnene på seks av ti deltakere som kommer til årets turnering de første ukene av juni.

I tillegg til verdensmester Magnus Carlsen kommer nummer to i verden Levon Aronian fra Armenia, tidligere verdensmester Veselin Topalov fra Bulgaria, russiske Sergej Karjakin og sju ganger russisk mester Peter Svidler. Alle disse stilte også under Norway Chess 2013, som ble arrangert i Sandnes i mai i fjor. Der var også daværende verdensmester Vishy Anand til stede. Han kommer ikke i år, men opplyser at han håper å komme tilbake i 2015. I stedet kommer Fabiano Caruana, som ifølge sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson regnes som en av de nye store stjernene på sjakkhimmelen.

– Han har blant annet en imponerende statistikk mot Carlsen, sier han til NTB.

Caruana har dobbelt statsborgerskap, i USA og Italia.

Carlsen fornøyd

Dette blir første gang Magnus Carlsen spiller en turnering i Norge etter at han vant VM-kampen mot Anand.

– Han får hard motstand. Karjakin og Svidler regnes for eksempel som sterke kandidater til å spille mot Carlsen om tittelen, sier Aulin-Jansson.

Carlsens manager, Espen Agdestein, er imponert over deltakerlista.

– Magnus syns det er stas at Norge har etablert en sjakkturnering som tiltrekker seg noen av de beste spillerne i verden. Arrangørene viste i fjor at de er veldig flinke, og nå ser de ut til å få det til igjen, sier han.

Norway Chess har som mål å være blant topp tre av internasjonale sjakkturneringer.

– Når man etablerer en turnering er år nummer to ofte vanskelig å få til. Det ser imidlertid ut til at dette er i ferd med å befeste seg som en superturnering, i Norge. Stavanger-regionen har gjort et kupp her, de var framsynte og etablerte en turnering på rett tidspunkt. Det vil bli mer og mer oppmerksomhet rundt sjakk, også fra resten av verden, spår Agdestein.

Kamp om plassen

Turneringen går fra 2. til 13. juni. Hovedlokalet blir hotell Scandic Stavanger Forus. I tillegg til stormesterturneringen vil det arrangeres en skoleturnering parallelt.

De øvrige fire deltakerne i hovedturneringen vil bli klare senere. Sannsynligvis vil det bli en egen kvalifiseringsturnering med to deltakere fra hvert av de nordiske land, der vinneren får delta i Norway Chess. Her er det gode muligheter for blant andre Jon Ludvig Hammer.

Fjorårets turnering ble vunnet av Karjakin fra Russland, foran Carlsen.

(©NTB)