Sjakk

Seerne ante ingenting: Her kupper Magnus Carlsen direktesendt TV 2-program

Tok beslutningen fem minutter før sending.

Magnus Carlsen var programleder i TV 2s sjakksending tirsdag.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Da seerne skrudde på TV 2 sportskanalen klokken 16.30 tirsdag, fikk de seg en stor overraskelse.

Kanalens sending fra Norway Chess hadde nemlig fått en ny programleder: Magnus Carlsen.

Det var sjakkstjernen som varslet reklamepausene, ønsket velkommen etter reklamepausene og stilte ekspertene spørsmål om partiene.

Fin Gnatt, som vanligvis leder sendingene, sier at beslutningen om å bruke Carlsen som programleder ble tatt fem minutter før sendingen startet.

Avtalen var at Carlsen selv kunne bestemme hvor lenge han skulle være i studio. Rundt klokken 18 - etter halvannen time - takket han for seg.

  • Har du fått med deg den bisarre sjakk-valgkampen? «Ingen» kjente igjen kandidaten til toppverv. Så ble CV-en avslørt som falsk. Les mer her.

Slik ble de enige om løsningen

Verdensmesteren er ikke i aksjon ved sjakkbrettet i tirsdagens runde. Han skulle nemlig egentlig spilt mot Ding Liren i dag, og kineseren har trukket seg etter en sykkelulykke.

Mandag takket Carlsen ja til å stille i TV 2-studio i stedet.

Tanken var egentlig at Carlsen skulle fungere som ekspertkommentator. Men så, da Carlsen møtte opp til sending, tok dagen en spontan og uventet vending.

Kommer en liten overraskelse i dagens i @NorwayChess. Han heter @MagnusCarlsen. Nå som programleder. #2 sjakk https://t.co/tUtkePzQa1

TV 2 hadde nemlig allerede invitert Norges neste beste sjakkspiller Jon Ludvig Hammer, forfatter Hans Olav Lahlum og norgesmester fra 2016 Johan Salomon til studio. Derfor fikk de et plassproblem da Carlsen kom i tillegg.

– Da han møtte opp, fikk jeg beskjed om å fjerne hvem jeg ville. Jeg ville ikke ta bort Jon Ludvig. Da foreslo jeg at Magnus kunne erstatte meg som programleder. «Da gjør jeg det», svarte Magnus, forteller Fin Gnatt.

– Sendingen blir helt annerledes

Carlsen har jevnlig dukket opp til intervjuer i TV 2-studio under Norway Chess. Det er faktisk heller ikke første gang han har en mer permanent rolle i en TV-sending.

Da TV 2 sendte kvalifiseringen til Norway Chess i 2015, var nemlig Carlsen med. Da hadde han imidlertid en rolle som kan beskrives som en blanding mellom programleder og ekspert. Til forskjell fra dagens sending, hadde Carlsen dessuten med seg en erfaren programleder i Kaja Snare.

Magnus Carlsen delte sin kunnskap på direkten.

Dermed er programlederrollen uvant for Carlsen. Han får gode skussmål fra Fin Gnatt.

– Sendingen blir helt annerledes. Magnus er jo også ekspert, og han snakker om partiene, sier Gnatt.

– Jeg tror seerne setter stor pris på dette. Det er jo verdens beste sjakkspiller, fortsetter han.

Onsdag er Carlsen tilbake i sin vante positur ved sjakkbrettet. Da har nordmannen hvite brikker mot Sjakhrijar Mamedjarov. Det blir trolig et helt avgjørende parti i jakten på turneringsseier.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen