Carlsen knust av Anand-angrep: - Jeg tror Magnus er sur nå

Viswanathan Anand virket langt bedre forberedt enn Magnus Carlsen i tirsdagens VM-parti.

Magnus Carlsen fikk det tøft mot Vishy Anand.
  • Nicholas Bergh

PARTI 3 AV 12: VISWANATHAN ANAND-MAGNUS CARLSEN 1-0 (SAMMENLAGT 1,5-1,5)

Mange mente at dersom Magnus Carlsen vant tirsdagens VM-parti mot Viswanathan Anand, ville han i praksis ha avgjort VM-kampen.

I stedet skulle imidlertid mannen med kallenavnet «tigeren fra Madras» slå tilbake med de hvite brikkene. Anand vant etter et parti som virket som et produkt av omfattende og skruppelløse og nøyaktige forberdelser i forkant.

Magnus Carlsen så svært nedbrutt ut da han ankom pressekonferansen etter tapet for Anand.

Dette var første gang Anand slo Carlsen i parti med standard betenkningstid siden desember 2010. Anand har dermed endt en rekke på 24 partier uten seier.Sjakkekspert Johannes Kvisla, som fulgte partiet på våre sider, er tidligere klassekamerat av Carlsen.

— Jeg tror Magnus er ganske sur nå. Han vil være innstilt på vinne igjen i morgen, og ikke la dette nederlaget på innpå ham, sier Kvisla.

— Anand var veldig godt forberedt

Åpningsforberedelser har blitt trukket frem som Anands store forse i forhold til Carlsen. Dermed var det bekymringsfullt med norske øyne hvordan Carlsen ikke hadde noe motsvar til Anands utspekulerte angrep.

Anand brukte svært lite tid i starten av partiet, enda et klokkeklart tegn på at han var svært godt forberedt. Carlsen var ikke like etterrettelig med sin tidsbruk, og de avgjørende feilene Carlsen gjorde mot slutten av partiet kom som et resultat av betydelig tidspress.

— Jeg tror ikke Magnus var dårlig forberedt, det var bare det at Anand var veldig godt forberedt, sier Kvisla.

Sjakkeksperten mente at det var spesielt Carlsens 28. trekk som utslettet mulighetene for remis og poengdeling.

Bonden som terroriserte Carlsen

Sjakkekspertene var svært kritiske til Anand etter at han tapte det andre partiet mot Carlsen søndag.

— Jeg tror det nå er 80 prosent sikkert at Magnus vinner, sa den spanske sjakkeksperten Leontxo Garcia til aftenposten.no.

I de to foregående partiene hadde ikke Anand klart å iverksette et aggressiv plan som kunne gjort Carlsen ukomfortabel, men tirsdag så det fra et tidlig stadie ut som om inderen endelig klarte å få nordmannen ut av komfortsonen.

Aftenpostens sjakkekspert Johannes Kvisla påpekte riktgnok at «dette er en veldig vanlig, klassisk åpning kalt avslått dronninggambit» etter det niende trekket. Etter en standarisert åpning på partiet skulle imidlertid det hele eskalere til en farlig situasjon for Carlsen, der Anand fikk en av sine bønder helt frem til den nest siste raden, altså et steg unna å kunne forvandles til en ny dronning for inderen.

Denne bonden skulle få en avgjørende rolle i partiet. Anand gjorde alt for å beskytte dens posisjon, mens Carlsens angrepsmuligheter ble hemmet av det konstante behovet for å hindre at bonden fikk gå et til steg.

Fikk kritikk av verdenstoeren

I sosiale medier var det flere stormestere som rev seg i håret av hvordan Magnus Carlsen tillot Anand å utvikle dette angrepet.

— Det ser ut som om Magnus glemte eller forvekslet sine forberedelser, for dette var allment kjent for ett år siden, skrev verdenstoer Fabiano Caruana om stillingen på Twitter.

Viswanathan Anand er kjent for å bruke langt mer tid på å fordype seg i åpninger enn Carlsen. Altså var det ventet at det ville hjelpe inderen dersom han kunne styre partiene mot mer «teoretiske stillinger», der nordmannens gudbenådede spilleforståelse ikke kommer til sin rett.

Det antydet Nigel Short, tidligere nummer tre i verden, at Anand klarte tirsdag.

— Dette er akkurat den type sjakk jeg ikke liker å spille. Det handler mer om hjemmelekser enn naturlige ferdigheter, skrev Short.

Onsdag fortsetter sjakk-VM med det fjerde partiet. Følg partiet og chat med vår sjakkekspert Johannes Kvisla fra klokken 13.00.