Rival hyller initiativet til Magnus Carlsen

Den nederlandske sjakkstjernen Anish Giri er full av lovord om den nettbaserte turneringen Magnus Carlsen har stelt i stand med millioner i premiepotten.

Verdensmester Magnus Carlsen og Anish Giri møter til duell i førstnevntes nye turnering.
  • NTB

Giri er blant deltakerne når nyvinningen Magnus Carlsen Invitational innledes kommende lørdag. Åtte av verdens aller beste sjakkspillere deltar.

Ved siden av Giri får den norske verdensmesteren konkurranse av Ding Liren, Jan Nepomnjatsjtsjij, Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave og det iranske stjerneskuddet Alireza Firouzja.

Premiepotten er på totalt 2,55 millioner kroner.

Store potter

I et intervju med den nederlandske radioprogrammet Langs de Lijn En Omstreken, gjengitt av TV-kanalen NOS , tar Giri i bruk store ord når han skal beskrive Carlsen-initiativet.

– Om dette er et uoffisielt verdensmesterskap? Vel, det er en liten overdrivelse, men det er en toppturnering, sier nederlenderen.

Vinneren mottar omtrent 715.000 kroner. Samtlige deltakere er sikret minst 153.000 kroner.

– Normalt sett ser du aldri slike beløp på nettet. Det skjer bare i toppturneringer, sier Giri, som samtidig innrømmer at det er andre ting å ta hensyn til når det skal kjempes ved det digitale sjakkbrettet.

– Spillet er det samme, men du ser ikke motstanderens kroppsspråk, og du må være flink med musen på datamaskinen. I verste fall kan du ved et uhell klikke på feil felt, sier sjakkstjernen.

Sju innledende runder

Verdens beste sjakkspillere har samtidig solid erfaring med nettsjakk. Det kommer godt med for deltakerne i Magnus Carlsen Invitational i ukene som kommer.

Turneringen avvikles mellom 18. april og 3. mai. Det skal spilles sju innledende runder, før de fire beste avanserer til to semifinaler.

Magnus Carlsen er regjerende verdensmester i lang-, hurtig- og lynsjakk.

Onsdag kveld møter han nevnte Firouzja i finalen i lynsjakkturneringen Banter Blitz Cup.