Sjakk

Sport verden over avlyses. På et luksushotell i Russland skal disse åtte kjempe om retten til å møte Magnus Carlsen.

I nesten tre uker skal åtte sjakkspillere nærmest låse seg inne på et luksushotell i Russland for å spille sjakk. Vinneren møter Magnus Carlsen i tittelkamp.

Ding Liren, Fabiano Caruana, Jan Nepomnjasjtsjij, Aleksandr Grisjtsjuk, Kirill Alekseenko, Maxime Vachier-Lagrave, Anish Giri og Wang Hao skal spille om å komme seg til en VM-tittelkamp.
  • Sondre Moen Myhre
    Sondre Moen Myhre
    Journalist

Samtidig som idrettsarenaer, flyplasser og grenser verden over stenges for å bekjempe koronaviruset, har det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) bestemt at kandidatturneringen i sjakk skal avholdes som planlagt i Jekaterinburg i Russland.

I nesten tre uker skal Kirill Alekseenko, Jan Nepomnjasjtsjij, Anish Giri, Wang Hao, Fabiano Caruana, Ding Liren, Aleksandr Grisjtsjuk og Maxime Vachier-Lagrave nærmest låse seg inne på femstjernershotellet Hyatt Regency i Russlands fjerde største by.

Her skal de bo, spise og spille sjakk fra 17. mars til 3. april.

Til slutt skal det stå igjen én vinner. I slutten av desember møter han Magnus Carlsen til tittelkamp.

Les også

Sjakk-VM blir trolig flyttet til slutten av desember

Koronakontroverser

Kandidatturneringen i sjakk starter ikke uten kontroverser. Flere av de mest fremtredende spillerne i verden har vært kritiske til at FIDE velger å gjennomføre turneringen når de fleste andre sportsarrangementer blir avlyst.

Deriblant aserbajdsjaneren Teimur Radjabov. Radjabov var kvalifisert til å spille turneringen, men valgte å trekke seg da han mente at den ikke burde blitt avholdt. Det gjorde at franskmannen Vachier-Lagrave overtok Radjabovs plass.

Teimur Radjabov valgte å trekke seg fra turneringen grunnet koronasituasjonen i verden. Han mener den burde vært avlyst.

FIDE har også gjennomført en rekke tiltak for å forhindre smitte underveis i den nesten treukers lange turneringen.

  • Turneringen skal foregå uten publikum.
  • Deltagere og dommere sjekkes av sykepleier før spillet starter.
  • Masker er tilgjengelige.
  • Det er opp til spillerne om de ønsker å håndhilse før partistart.

– Man skal ikke ta hverandre i hendene, men så skal man sitte der i syv timer. Hvilken vei i vellingen gjør det da, spør NRKs sjakkekspert Torstein Bae retorisk.

– Hele dette opplegget i dagens situasjon er litt spesielt. Det kan fort skje ting underveis som gjør at man må spørre seg om det likevel vil bortfalle, mener Bae.

Les også

Småsyk Carlsen kan måtte endre planer etter korona-utbruddet

Caruana storfavoritt

Likevel ser det foreløpig ut som om det blir spilt sjakk i Jekaterinburg fra og med tirsdag.

Om den blir fullført, mener Bae at Magnus Carlsens forrige VM-motstander Fabiano Caruana er den store favoritten.

– Jeg synes Caruana er såpass sterk at om han er i vanlig form, så mener jeg han bør ta dette her. Hvis han er ute av form, er det veldig åpent hvem som kan ta det.

Torstein Bae mener at Fabiano Caruana er storfavoritt til å møte Magnus Carlsen i en ny VM-kamp.

Caruana startet 2020 på overbevisende i storturneringen i Tata Steel hvor han vant med hele to poeng foran Magnus Carlsen.

I oppladningen til turneringen hadde Caruana problemer med å komme seg til Russland, etter at flere av hans fly ble kansellert.

Det tror likevel ikke Bae at har forstyrret amerikaneren i hans forberedelser.

– Hvis man skulle sette penger på noen, så må det være Caruana. Han hadde en fantastisk start på året og ser meget bra ut, sier Bae.

Flere outsidere

Om det ikke skulle klaffe for Caruana i Russland, er det et sterkt felt med flere outsidere.

Den med størst mulighet for å utfordre Caruana er kineseren Ding Liren, mener Bae.

– Han hadde 100 ubeseirede partier og avanserte på rankingen. Da var det snakk om at det var han som var nummer to etter Magnus, men så har ikke han helt fulgt opp etter det.

Bae trekker også frem Anish Giri, Jan Nepomnjasjtsjij, Aleksandr Grisjtsjuk og ikke minst Maxime Vachier-Lagrave som potensielle vinnere av turneringen.

– Vachier-Lagrave er kanskje den mest spennende, mener Bae.

Vachier-Lagrave (t.h) har endelig fått muligheten til å spille om en VM-kamp. Men Fabiano Caruana (t.v) blir en hard nøtt å knekke.

Ulykkesfuglen som fikk hell

Årets kandidatturnering er franskmannens første til tross for at han har vært i verdenstoppen i en årrekke. Gang på gang har han havnet på plassen bak kvalifisering til kandidatturneringen i viktige turneringer, og dermed gått glipp av muligheten for å spille for en VM-kamp på målstreken.

Slik så det også ut til å ende denne gangen da Radjabov nærmest kom ut fra intet og kvalifiserte seg.

Vachier-Lagrave håpet i det lengste å komme med som wildcard, men det russiske sjakkforbundet valgte å gi plassen til den mer ukjente Kirill Alekseenko.

Les også

Mulig Carlsen-motstander i ordkrig med VM-arrangør om hvorfor han trakk seg: – Veldig merkelig situasjon

Alekseenko fikk det russiske wildcardet på hjemmebane. Bae levner ham liten sjanse til å vinne turneringen.

Da sendte Vachier-Lagrave et åpent brev hvor han bønnfalt om å få Alekseenkos plass, eller å spille en kvalifiseringskamp mot ham.

Russerne avslo, men nå er Vachier-Lagrave altså inne som følge av at Radjabov trakk seg.

– Han har virkelig alt å vinne. Han har ulempen med å ikke forberede seg spesifikt inn til turneringen, men det betyr også at de andre ikke har tatt høyde for det. De har planlagt ut ifra at Radjabov skulle være der. Han ser jeg på som en farlig dark horse i feltet, sier Bae.

Les mer om

  1. Sjakk