VM-leder ut mot sjakkforbundet: – Hva forventer du?

Etter dag én av lynsjakk-VM har dresskoden til spillerne vært et hett tema. Lederen Hikaru Nakamura (35) kommer med krass kritikk mot det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

LEDER: Hikaru Nakamura leder ett poeng foran Magnus Carlsen før morgendagens avslutning i lynsjakk-VM.

Åpningsdagen av lynsjakk-VM torsdag startet mildt sagt overraskende da Magnus Carlsen (32) kom for sent til sin første kamp iført hettegenser og joggebukse.

Nordmannen hadde kun 30 sekunder igjen av sine tre minutter da han startet partiet, men rodde likevel i land seieren i partiet.

Etter dag én av to leder amerikanske Hikaru Nakamura med ett poeng foran Carlsen i sammendraget.

Men Nakamura var vel så opptatt om det som skjedde utenfor brettet som det han var over sitt eget sjakkspill i intervjuet med NRK.

Han reagerer på dresskoden til FIDE.

– Det er ganske enkelt. Det burde være lett pyntet, bare det ikke er «ripped jeans». Alt annet burde være greit, kanskje ikke hverdagsklær, men noe i den duren burde være akseptabelt. Sunn fornuft er det som burde vært aktuelt, sier Hikaru Nakamura til den norske statskanalen før han avslutter med:

– Men det er FIDE – hva forventer du?

Tidligere torsdag hadde både Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij fått advarsel av sjakkforbundet på grunn av måten duoen var kledd.

Sjakkforbundet var med andre ord lite tilfreds med joggebuksen og den grå hettegenseren til Norges sjakkess.

– De (reglene) er merkelige. Det burde handle om hva som er komfortabelt for spillerne, sa Nepomnjasjtsjij til NRK tidligere onsdag.

GRUNNEN: Denne bekledningen til Magnus Carlsen er grunnen for at han har fått en advarsel av FIDE i lynsjakk-VM. Nordmannen skiftet til dress etter at partiet mot Vladislav Kovalev var over.

– I begynnelsen av lynsjakkonkurransen fulgte de ikke dresskoden. Da ga vi dem en advarsel. Magnus skiftet, mens Jan gjorde det ikke. så vi spurte han om å følge dresskoden, så han endret t-skorten til en skjorte. Vi tillater det første dagen av lynsjakken, men i morgen må de følge dresskoden, sa hoveddommer Amir Erfan Hashemi til NRK.

Carlsen hadde uttalt at han synes det var varmt i salen VM-deltagerne spilte i torsdag. Det utsagnet støtter ledende Nakamura.

– Jeg er enig med Magnus. Det er veldig, veldig vamt her, tatt dresskoden i betraktning, som jeg ikke er en stor fan av, sier Nakamura til NRK.

Verdensmesteren i lynsjakk kåres over 21 partier. De siste ni av dem spilles fredag.