Rekordrask uavgjort - Carlsen takket for kampen etter en time

Magnus Carlsen nærmer seg VM-tittelen.

Vishy Anand og Magnus Carlsen i dyp konsentrasjon under parti 9.

Magnus Carlsen — Vishy Anand 0,5-0,5 (5-4 sammenlagt):

Magnus Carlsen og Vishy Anand spilte remis i det niende partiet i sjakk-VM torsdag. Spillet var over etter 61 minutter og varte bare 20 trekk.

— Jeg så ingen gode muligheter i den stillingen som var på brettet og da ble det bare sånn. Men med tanke på matchsituasjonen var det ikke så kritisk. Jeg måtte bare gjøre en objektiv vurdering ut fra hvordan stillingen var i partiet, fortalte Magnus Carlsen da han tok en kort runde med norske medier på norsk.

Slik var kampen trekke for trek

Berlin-forsvar

— Det er veldig overraskende at det tok så kort tid, han hadde nok ønsket å holde på lenger. Magnus likte ikke stillingen sin så godt. Da følte han at remis var greit, sier Aftenpostens sjakkekspert Johannes Kvisla.

Med hvite brikker gikk nordmannen for det klassiske Berlin-forsvaret, samme strategi som ga uavgjort forrige gang. Han fikk ingenting ut av åpningen. Til det virket Vishi Anand altfor godt forberedt på det Carlsen kastet mot ham.

VM-matchen avgjøres etter best av 12-prinsippet. Det betyr at Carlsen forsvarer tittelen hvis han unngår tap. Dermed øker presset på inderen i Sotsji.

Trekkgjentakelse

Det er regler som gjør at man ikke kan tilby remis før trekk 30, men på grunn av trekkgjentakelse - samme stilling tre ganger - fant partene ut at det var like greit å ta hverandre i hånden.

— Magnus fant ingen måte å spille videre på som ga ham en god sjanse til å vinne. Da ville han i hvert fall kke risikere å tape, mener Kvisla.

Han forteller at det første partiet mellom dem i fjorårets VM-kamp endte i remis etter bare 16-trekk. Også da var Magnus Carlsen hvit. Til forskjell brukte de lenger tid den gangen enn de 61 minuttene torsdagens parti tok. I kontrast til mandagens maratonøkt på over seks timer.

Fredag møtes duoen igjen. Da er det Anand som har hvite brikker.